Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 13:11 |

Krug 99 - Zdravstveni radnici u uslovima korone izloženi višestrukim pritiscima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Na prvoj online sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi mentalnog zdravlja u uslovima korona krize uvodničar je bio psiholog Bojan Šošić, a vođena je iscpna i multidisciplinarna rasprava sa zdravstvenog, ekonomskog, socijalnog i mentalno-psihološkog aspekta. 

Tokom rasprave data je podrška naporima i zalaganju zdravstvenih radnika u uslovima korona krize. Istaknuto je da su zdravstveni radnici u ovakvim uslovima izloženi višestrukim pritiscima.

- Prvo se odnosi na relativno povećan rizik od obolijevanja medicinskog osoblja, pa i od težih ishoda. U tome ključnu ulogu ima tzv. infektivna doza i anksioznost anticipatornog tipa uslijed nepovoljnih uslova, nedostatka odgovarajuće opreme i često loše komunikacije sa nadležnim organima. Prije svega, izostaje veći stepen podrške i jasnijih instrukcija u pogledu procjena rizika i općenito postupanja sa zaraženim osobama ili osobama suspektnim na prisustvo virusa SARS-CoV-2 – rečeno je na online sesiji Kruga 99.

Psihičko opterećenje zdravstvenih radnika vezano je, ističe se, za suočavanje sa nepovoljnim ishodima kod pacijenata, te osjećaj bespomoćnosti u suočavanju sa smrtnošću i slabostima čak i kod osoba generalno dobrog zdravlja.

- Porast broja slučajeva, brzina progresije toka bolesti, nemogućnost kontrole i manjak opreme uzimaju danak. Nepromišljene komunikacije i poruke dijela javnosti, nadležnih institucija i zvaničnika koji dio vlastite odgovornosti prebacuju na zdravstvene ustanove i njihovo rukovodstvo, pa čak i na pojedine zdravstvene radnike neproporcionalne su zatečenim uslovima za reagovanje u ovakvim situacijama u trenutku javljanja zaraze u Bosni i Hercegovini - upozoreno je.

Takođe, upozoreno je i da takvo stanje može dugoročno izazvati, po cjelokupan sistem, opterećujuće ogorčenje među najizloženijim i najistaknutijim kategorijama stanovništva, 'u mjeri koja će možda prevazilaziti i ogorčenje kakvo smo dosad susretali među veteranima rata 1992-1995'.

Rasprave o najstručnijim pitanjima koje bi u drugačijim okolnostima bile vođene daleko od očiju javnosti, sad se, kako se navodi, vode preko medija.

- Sve to može voditi ka tome da građanstvo izgubi, u ovakvim trenucima, prijeko potrebno povjerenje u struku i znanje koje u ovakvim okolnostima mora biti ključno u donošenju racionalnih odluka i reakcija na izazove koje proizvodi epidemija COVID-19 - dodaje se.

Iz Kruga 99 naglašavaju da je posebno ukazano na 'negativne političke i sociopsihološke posljedice neadekvatnog korištenja pojma socijalne distance građana, umjesto nužne fizičke distance'. 

- I suštinski obnova društvenih komunikacija i povezivanja pojedinaca, primjereno ovim okolnostima i savremenim komunikacionim mogućnostima, jeste i može biti važan činilac očuvanju ukupnog zdravstvenog i mentalnog zdravlja stanovništva - naglašeno je iz Kruga 99.  

Kako je saopćeno, sesije i press konferencije Kruga 99 bit će nastavljene u online formatu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!