Ekonomija     | 13.04.2020. 15:46 |

Turistička zajednica KS - Hitno reagovati i pomoći sektoru turizma

FENA Saopćenje

Iz Turističke zajednice napominju da im se  potkrala greška u prethodnom saopćenju i da  umjesto navedenog iznosa od 0,005% od godišnjeg prometa, procenat članarine koju plaćaju pravna lica Turstičkoj zajednici Kantona Sarajevo iznosi 0,05%, te mole da se koristi ova verzija saopćenja.

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je da bi na današnjoj sjednici trebala dobiti saglasnost Vlade KS na inicijativu koju je uputila 20. marta 2020. da milion KM preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata po pitanju radnih mjesta i održavanje likvidnosti, izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Iz Turističke zajednice navode da su tom inicijativom smatrali da je bitno hitno reagovati, jer se radi o sektoru koji je prvi i najviše pogođen trenutnom situacijom, a turizam je bio najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo.

Ističu da je stav Turističke zajednice da turizam i hotelijerstvo ne smiju biti izostavljeni iz pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, jer osim što Turističkoj zajednici proslijeđuju boravišnu taksu koju plati turista, te turističku članarinu koju plaćaju subjekti koji imaju koristi od turizma (0,05 posto), poslovni subjekti izmiruju obaveze prema državi u smislu PDV-a, poreza na dobit, doprinosa sa svoje zaposlenike, itd.

Cijeneći da pandemija neće uskoro prestati i da je prouzrokovala ogromne štete na sektor turizma, Skupština Turističke zajednice Kantona Sarajevo je organizovala sjednicu 8. aprila 2020. na kojoj je zadužila Predsjednika TZKS kao i ostale organe da naprave prijedlog rebalansa budžeta pri čemu bi osim planiranog miliona KM pronašli dodatna dva miliona.

Tvrde da sredstva treba izdvojiti od otakazanih planiranih sajmova za ovu godinu na kojim je trebala učestvovati Turistička zajednica KS, konferencija i različitih projekata koji trenutno nisu prioritet, kako bi sektor turizma prevazišao ovu krizu.

Prijedlog rebalansa će biti  proslijeđen resornom ministarstvu na davanje saglasnosti.

- Apelujemo na Vladu Kantona Sarajevo da privredene subjekte koji se bave poslovima iz oblasti turizma tretiraju u prvom redu prioriteta i uključe u ostale programe koji su namijenjeni za pomoć privredi - saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Turisti i gosti iz 90 država svijeta ove godine posjetili Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo