Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 10:53 |

Poziv iseljeništvu da znanjem i iskustvom pomognu BiH u borbi protiv Covida-19

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo, pokrenulo je na web portalu za iseljeništvo https://dijaspora.mhrr.gov.ba/ inicijativu pod nazivom 'Iseljeništvo u borbi protiv pandemije COVID-19', u okviru foruma Sajam ideja.

Razlog pokretanja te inicijative je činjenica da izvan Bosne i Hercegovine živi i radi veliki broj stručnjaka koji vode porijeklo iz BiH, a znanjem i iskustvom mogu i žele pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije.

Očekuju da bi najveći doprinos mogli dati stručnjaci iz iseljeništva iz oblasti medicine i ekonomije, što su upravo oblasti u kojima je pomoć i najpotrebnija.

- Njihove ideje i prijedloge Ministarstvo će dostavljati nadležnim institucijama u BiH, te ih uvrstiti u svoje aktivnosti kroz projekte i partnerstvo s međunarodnim organizacijama, gdje je god to moguće - navode za Fenu iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Poziv iseljeništvu postavljen je na web portal i 'zasad se odazvalo nekoliko stručnjaka, od kojih su neki u članstvu dvije istaknute organizacije koje okupljaju stručnjake u iseljeništvu'.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, obrazovni profil iseljeništva je dobar. Procent visokoobrazovanog iseljeništva  je u nekim državama poput SAD, skandinavskih država i Australije, čak 25 posto.

Istovremeno, procjenjuje se da je i viši obrazovni profil mladih porijeklom iz BiH, iz druge i treće generacije u iseljeništvu, koji su većinom državljani država prijema. Inače, iseljeništvo broji više od dva miliona osoba, od toga je čak 1,7 miliona rođeno u BiH.

Nemali broj stručnjaka iz iseljeništva je i dosad sudjelovao u različitim razvojnim inicijativama prema BiH, uključujući i prijenos znanja.

Neke od razvojnih inicijativa pokrenute su od samih stručnjaka iz iseljeništva i njihovih organizacija, dok su neke pokrenute od institucija i međunarodnih organizacija iz BiH.

Kao primjer inicijative pokrenute od institucija BiH odnosno Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH navodi se projekt 'Dijaspora za razvoj' (D4D).

Taj projekt trenutno provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlada Švicarske u partnerstvu sa UNDP i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), u okviru koga je organiziran prijenos znanja iz iseljeništva u javni i privatni sektor u BiH.

Kroz aktivnost prijenosa znanja, kojea se realizira od 2018. do kraja 2020. godine, planirano je angažiranje 50 stručnjaka iz iseljeništva na prijenosu znanja u javne institucije u BiH.

- Dosad je 40 stručnjaka iz iseljeništva iz 15 država prenijelo znanje u 150 javnih institucija u BiH. Ukupan broj učesnika prijenosa znanja iz BiH odnosno primaoca znanja je oko  2.500 osoba. Prijenos znanja se odvija u medicini, farmaciji, veterini, fizici, matematici, mašinstvu, robotici, elektroenergetskom sektoru, umjetnost i drugim oblastima - navode iz Ministarstva.  

Kako dodaju, za ovu godinu dogovoren je angažman još 25 stručnjaka iz iseljeništva na prijenosu znanja u javni sektor u BiH.

- Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, morali smo otkazati 15 angažmana, planiranih za period od marta do juna 2020. godine. Nadamo se da će se epidemiološka situacija popraviti da bismo planirano mogli realizirati, u drugoj polovini ove godine - naglašeno je.

U prijenosu znanja iz iseljeništva u privatni sektor u BiH, u okviru projekta 'Dijaspora za razvoj', dosad je sudjelovalo 68 preduzeća. To je pretočeno u produktivne veze s poslovnim subjektima u iseljeništvu, kroz  uvođenje novih tehnologija, tržišta i poslovnih konekcija.

Ministarstvo ocjenjuje da je dosadašnja suradnja sa iseljeništvom vrlo dobra. Posebno ističu dobru suradnju sa organizacijama i stručnim pojedincima u iseljeništvu. Ono na čemu treba dodatno raditi je suradnja sa mladima u iseljeništvu, na čemu Ministarstvo već poduzima korake.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo