Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 12:29 |

Mandić: U Federaciji BiH 55 pacijenata oporavljenih od koronavirusa

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je danas u Sarajevu, u obraćajnju javnosti, kazao da je u proteka 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano ukupno 447 uzoraka od kojih je 24 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH do sada je ukupno testiranih 6.621 uzorak, a na Covid-19 je ukupno potvrđenih 612 osoba. Od toga je 330 žena, a muškaraca 282.

Ministar Mandić kaže da, što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata trenutno u Federaciji BiH hospitalizirano je 70 pacijenata pozitivno na virus Covid-19. Od toga je aktivno 533.

- Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH imamo 55 pacijenata oporavljenih od ove bolesti, a u narednim danima očekujemo da će se broj oporavljenih povećavati - naveo je Mandić.

Po njegovim riječima, od 24 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 13 je muškaraca i 11 žena. Što se tiče starosne strukture, 16 preminulih pacijenata, odnosno njih 66, 67 posto bilo je u dobi preko 65 godina.

Ministar Mandić osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju, istaknuvši da sa trenutnom situacijom "možemo biti zadovoljni, nije došlo do naglog porasta oboljelih".

- Trudimo se svim dosadašnjim mjerama da usporimo širenje bolesti i da zdravstveni sustav ne srušimo i toliko ga ne opteretimo da ne može dalje funkcionirati - kazao je federalni ministar zdravastva Vjekoslav Mandić.

Uskoro video!

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom