Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 16:24 |

Velić: FŠ CZ da omogući jednak tretman u svim kantonima za rad određenih subjeka

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14.aprila (FENA) - Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sa današnje sjednice uputio je preporuku Federalnom štabu civilne zaštite da omogući jednak tretman za sve kantone kada je u pitanju početak rada određenih subjekata, koji mogu ispoštovati sve neophodne epidemiološke mjere.

Komandantica KŠ CZ Edita Velić nada se da će Federalni štab razmotriti preporuke da se omogući rad u određenim trgovačkim i uslužnim djelatnostima, gdje je to moguće.

- Bilo je određenih naredbi iz pojedinih kantona koje nisu u skaldu sa naredbama Federalnog štaba koji je zatražio da se iste stave van snage. Mi tražimo od FŠ CZ da razmotri mogućnost da svi oni subjekti uključujući i obrtničku djelatnost koji mogu raditi uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite, počnu sa radom. Na taj način ćemo izbjeći rad na crno u ovim okolnostima, ukoliko se njima odobri rad, i očekujemo da će federalni štab to i razmotriti – pojasnila je Velić.

Razmatrana je i naredba FŠ CZ koja se odnosi na uspostavu karantena za sve osobe koje dolaze inostranstva u BiH, kao i transporta tih osoba do mjesta prebivališta.

- Mi smo usvojili zaključak kojim ćemo tražiti od Federalnog štaba da porodice sa maloljetnom djecom izuzme iz obaveznog karantina, da one mogu ići u kućnu izolaciju, budući da mi već imamo neke porodice sa maloljetnom i djecom od nekoliko mjeseci koja se vraćaju u BIH i želimo da im osiguramo što bolje uslove za njihov boravak u iziolaciji – naglasila je ona.

Na sjednici su razmatrani izvještaji svih aktera koji učestvuju u spriječavanju COVID-a 19 na području BPK Goražde.

- Od Zavoda za javno zdravstvo BPK obavješteni smo da su 94 osobe pod zdravstvenim  nadzorom da je deset osoba pozitivno na koronavirus i da su dobrog općeg stanja. Ohrabruje činjenica da se oporavlja i pacijentica koja je smještena u bolnicu Podhrastovi, dok su dvije osobe do sada izliječene od koronavirusa. Posljednji rezultati testiranja uposlenika Kantonalne bolnice Goražde su negativni, a do kraja dana očekuju se rezultati i preostalih testiranja – istakla je komandantica KŠ CZ Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu