Ekonomija     | 15.04.2020. 07:57 |

Zenički rudari čekaju poziv na dogovor o plaćama, ni jutros nisi sišli u jame

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. aprila (FENA) – Zenički rudari nastavljaju s radničkim neposluhom pa se ni jutros nisu spustili  u dva jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (RMUZ) - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMUZ Nijaz Vardo.

Rudari su u ponedjeljak, 13. aprila, zbog odluke Uprave Društva da im ukinu određene naknade na plaću, u poslijepodnevnim satima napustili radna mjesta u jamskim pogonima „Stara jama“ i „Raspotočje“.

Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su plaću za mjesec mart u prosjeku dobili umanjenu za oko 200 KM.

-Ništa se nije dešavalo, odnosno nije bilo zvaničnog poziva na sastanak i dogovor. Međutim, ja se nadam da će oni smoći snage te da će nas danas pozvati na razgovore i da će biti postignut  dogovor koji bi nas zadovoljio. Nadam se da ćemo se danas vratiti  na posao - kazao je Vardo.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić pozvao je jučer Upravu ZDRMUZ da, najkasnije danas do 15.00 sati, ukine spornu odluku o naknadama.

Pravilnik o plaćama, napominje Vardo, još nije usaglašen pa radnici i Sindikat smatraju da to tada mora važiti stari pravilnik. On je podsjetio da su dosegli željenu proizvodnju od 49.000 tona mjesečno, a što je, po projekcijama, dovoljno i za normalno funkcioniranje tog preduzeća u sklopu koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Direktor ZDRMUZ-a jučer je, u izjavama za medije, pozivao radnike da se vrate na posao, a da sporna pitanja nastave rješavati dijalogom, ali rudari čekaju da na dogovore bude pozvani službenim, a ne putem medija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Duraković: Očekujemo konačno rješenje za Rudnik Zenica

Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jamu

Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jamu 'Raspotočje'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo