Ekonomija     | 15.04.2020. 13:46 |

Husić: Zabrinjava nas izostanak zvaničnog stava Uprave Rudnika Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. aprila (FENA) - Predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) Nijaz Vardo ističe da je tek iz medija saznao da će, po naredbi premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, biti poništena sporna odluka menadžmenta preduzeća o ukidanju posebnih naknada na plaću, čime bi se stekli uslovi za povratak na posao zeničkih rudara pogona Stara jama i Raspotočje.

-Mi još uvijek nemamo ništa napismeno, nemamo ni poziv Uprave na razgovor, ali se nadamo da ćemo ipak uskoro razgovarati i pronaći rješenje.

Ako se odluka stavi van snage i ako se martovska plaća isplati na način kako se i do sada isplaćivala, naravno da je to ono što bi zadovoljilo rudare i sindikat - kazao je Vardo u izjavi za Fenu.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, koji je jučer uputio zahtjev Upravi ZD RMU da danas do 15.00 sati ukine spornu odluku, ističe da se radi o izdvojenom slučaju u sedam rudnika koncerna JP Elektroprivreda BiH da je primjena novog kolektivnog ugovora izazvala negativan efekat po rudare.

-U ostalih šest rudnika, novi kolektivni ugovor proizveo je stimulirajući efekat, dok smo u Zenici imali jednostranu odluku Uprave Rudnika da primjeni kolektivni ugovor, ali da stavi van snage sve ranije interne sporazume.

Takvim načinom obračuna plaća za mart proizvedeno je nezadovoljstvo radnika, što je prouzrokovalo obustavu proizvodnje - napomenuo je Husić, koji ističe da ga brine što je “prvi put izostao socijalni dijalog između Uprave i Sindikata RMUZ.

Zbog toga, Husić strahuje da socijalni dijalog neće biti ni okončan do danas do 15.00 sati, mada su oni “izvršili analizu i napravili određene prijedloge”, ali da su iz Uprave još uvijek suzdržani.

-Nemaju zvaničan stav i ne oglašavaju se na naše inicijative i prijedloge. Situacija je zabrinjavajuća pa se bojim  da ovo nema i neku širu priču. Nadam se da ovo neće biti organizovan početak uvođenja RMUZ-a u jako tešku situaciju ili u neku fazu i kontrolisanog stečaja - pribojava se Husić, te najavljuje nove korake od strane Sindikata ako ne bude reakcije do sutra ujutro.

Svi, kaže, moraju preuzeti odgovornost. Podsjetimo, Uprav ZD RMUZ primjenila je odredbe novog kolektivnog ugovora te povisila satnicu na 2,70 KM, ali je istovremeno martovske plaće obračunala bez dodatnih naknada, koje su zeničkim rudarima isplaćivane posljednjih 10-ak godina.

Time zenički rudari jedini nisu osjetili povećanje satnice pa zahtjevaju da se, do usvajanja novog Pravilnika o plaćama, primjenjuje stari pravilnik.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zeničkim rudarima počela isplata plaća i toplog obroka za januar i februar

Duraković: Očekujemo konačno rješenje za Rudnik Zenica

Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jamu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'