Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 15:44 |

Goražde - Kolegij Skupštine BPK zadužio vladu da pripremi rebalans budžeta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15.aprila (FENA) - Kolegij Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) zadužio je danas  kantonalnu Vladu da u roku od sedam dana pripremi izmjene i dopune budžeta kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenja budžeta za 2020. godinu.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić napominje da će, nakon što materijali budu dostavljeni, biti zakazana vanredna sjednica kantonalne skupštine.

Po njenim riječima, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom bit će urađen rebalans budžeta koji će u potpunosti biti prilagođen novonastaloj situaciji.

„Kroz rebalans budžeta pomoći će se privrednim subjektima, obrtnicima, ugostiteljima i drugima i zadužili smo Vladu BPK da pripremi mjere koje mogu zaista pomoći onim subjektima čija je djelatnost bila obustavljena naredbom FŠ CZ, kako bi se spriječilo otpuštanje radnika“ - pojasnila je Velić.

Primljena je k znanju informacija o dosadašnjim aktivnostima Vlade BPK u vrijeme pandemije virusa COVID-19 te  prijedlog mjera koje će Vlada BPK preduzeti u cilju oporavka od posljedica pandemije.

„Kolegij je također uputio jedan apel Vladi FBiH da prilikom dodjele grant sredstava da ih planira i za BPK-a te da to ne veže za sredstva MMF-a, već da doznači grant prema potrebama kantona za pomoć privredi i servisiranje ustavnih nadležnosti. Također, od Federalne vlade očekujemo da se razmotri mogućnost za umanjenje cijene električne energije za građane, s obzirom da pozivamo građane da budu kući i da to bude jedna od mjera Vlade FBiH“ - kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

O nastalim finansijskim gubicima te ekonomskim mjerama u cilju prevazilaženja krize u BPK-a više informacija bit će poznato na vanrednoj sjednici Skupštine BPK koja bi se trebala održati do kraja mjeseca.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu