Svijet     | 16.04.2020. 10:07 |

Indija podigla optužnicu za ubistvo iz nehata nakon velikog broja zaraženih

FENA Internet

NEW DELHI, 16. aprila (FENA) - Indija je podigla optužbe za krivično djelo ubistvo iz nehata protiv čelnika islamske organizacije zbog održavanja skupa prošlog mjeseca za koji vlasti kažu da je doveo do velikog skoka u broju zaraženih koronavirusom, saopćila je policija u četvrtak.

Sjedište organizacije Tablighi Jamaat u New Delhiju je zatvoreno, a hiljade sljedbenika, uključujući neke iz Indonezije, Malezije i Bangladeša, odvedeni su u karantenu nakon što se saznalo da su oni prisustvovali tamošnjim sastancima, prenio je Reuters.

Policija je prvobitno podnijela optužbe protiv Muhameda Saada Kandhalvija, direktora centra, zbog kršenja zabrane velikih okupljanja, ali sada su se pozvali na zakon protiv ubistva iz nehata, rekao je policijski glasnogovornik.

- Policija u Delhiju podnijela je ranije prvu optužbu protiv direktora Tablighija, ali je sada dodata na optužnicu i sekcija 304 - rekao je policijski službenik. Sekcija 304 u indijskom kaznenom zakonu podrazumijeva ubistvo iz nehata, koje nosi maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Glasnogovornik grupe Tablighi Jamaat, Mujeeb-ur Rehman, odbio je komentarisati ova dešavanja rekavši da nisu potvrdili izvještaje o novim optužbama.

U žarištu koronavirusa u Delhiju, 1.080 od 1.561 slučajeva zaraze povezano je sa skupom ove organizacije, prema podacima gradskih vlasti objavljenih u srijedu.

Tablighi je jedna od najvećih svjetskih muslimanskih prozelitskih organizacija sa sljedbenicima u više od 80 zemalja, koji promovišu čisti oblik islama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'