Svijet     | 16.04.2020. 13:40 |

Izraelski predsjednik Rivlin traži od Knesseta da izabere novog premijera

FENA Internet

JERUSALEM, 16. aprila (FENA) - Izraelski predsjednik u četvrtak je zatražio od Knesseta da izabere novog premijera, dajući parlamentu tri sedmice da se dogovori oko novog čelnika i stvori mogućnost da zemlja izbjegne četvrte izbore u nešto više od godinu dana.

Predsjednik Reuven Rivlin učinio je taj potez nakon što njegovi mandatari za premijera, bivši vojni zapovjednik Benny Gantz i aktuelni premijer Benjamin Netanyahu, nisu uspjeli da postignu sporazum o diobi vlasti do roka u ponoć.

Ogorčeni suparnici obećali su formirati "urgentnu" vladu koja bi predvodila zemlju tokom krize s koronavirusom, koja je razorila ekonomiju zemlje i povećala je nezaposlenost na rekordne cifre.

Nakon više sedmica pregovora, uključujući i završno 48-satno produženje koje je odobrio Rivlin, predsjednik je, međutim, izjavio da je izgubio povjerenje u njihovu sposobnost da postignu sporazum.

- Izvještavam vas da ne vidim mogućnost formiranja vlade, i povjeravam formiranje vlade Knessetu. Nadam se da će članovi Knesseta biti u stanju da formiraju većinu na takav način koji bi omogućio da vlada bude formirana što je skorije moguće i da se spriječi četvrti krug izbora - navodi Rivlin u pismu parlamentu.

Izrael je izvijestio o više od  12.500  slučajeva zaraze i najmanje 130 smrtnih slučajeva u epidemiji koronavirusa, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom