Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 15:51 |

Turković se sastala s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Szijjartom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm u povodu njegove posjete BiH i isporuke pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv koronavirusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Upriličen je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta, a potom i sastanak zvaničnih izaslanstava dvaju ministarstava vanjskih poslova na kojima su razmijenjene informacije i stajališta o stanju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

Ocijenjeno je da dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose i da je potrebno, u narednom razdoblju nakon prestanka opasnosti i teškoća uzrokovanih koronavirusom, fokusirati se na jačanje gospodarske suradnje.

Ministrica Turković je zahvalila na dosljednoj potpori Mađarske u procesima europskih i euroatlantskih integracija BiH.

Istaknula je da su EU i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH, te je veoma bitno u tim procesima imati potporu prijateljskih država poput Mađarske.

S tim u svezi istaknula je da BiH cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup BiH Europskoj uniji kako na bilateralnom planu, tako i putem Višegradske skupine te značajnog doprinosa Međunarodnog višegradskog fonda.

Ceremonija primopredaje mađarske donacije za borbu protiv koronavirusa između ministrice Turković i ministra Szijjárta obavljena je ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tom je prigodom ministrica Turković još jednom zahvalila prijateljskoj Mađarskoj na velikodušnoj pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa, kao i ministru Szijjártu, istaknuvši koliko cijeni njegov angažman i spremnost da donaciju uruči osobno - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta