Ekonomija     | 17.04.2020. 12:56 |

Milićević: Povećanje budžeta kao odgovor na potrebe FBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Na današnjoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite svim ranije donesenim naredbama produženo je važenje do 30. aprila prateći sve analize Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdila je danas federalna ministrica finansija i zapovjednica Štaba Jelka Milićević.

Naglasila je da je nastavljena raspodjela medicinske, specijalizirane i ostale opreme po postojećim pravilima na vrlo transparentan način.

Govoreći o rebalansu budžeta kojeg utvrdila Vlada Federacije BiH, kazala je da on odražava opredjeljenje Vlade FBiH kao odgovor na zdravstvenu i ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa jer je u pitanju neobična situacija kakva se do sada nije dogodila.

- Događa se pad prihoda i postoji potreba odgovora budžeta na poremećaje i izazove te smo tražili rješenja i makroekonomske projekcije i pokazatelje u svijetu jer smo mi mala, otvorena ekonomija koje nije imuna na dešavanja u bližem i daljnjem okruženju - kazala je Milićević.

Prema projekcijama očekuje se pad privatne potrošnje što je rezultat gubitka posla, smanjenja plata i smanjenog priliva doznaka iz inostranstva, a javna potrošnja jedina je koja održava sistem u životu zbog čega su sve budžetske projekcije rađene na tom osnovu.

Kako je kazala, 20 posto BDP su investicije i tu je projekcija da će biti drastičan pad, a Milićević je izrazila nadu da taj pad bude na nivou od pet posto.

Očekuje se pad prihoda od poreza otprilike 15 posto i Milićević kaže da su u pitanju optimistične projekcije, također očekuje se i manji priliv od PDV-a u iznosi od 150 miliona KM.

- Također, zbog gubitka posla i smanjenja plata imat ćemo smanjenje od 315 miliona KM za Penziono-invalidsko osiguranje što bi značilo da će u pitanje doći isplata penzija, ali Vlada je opredijeljena da se to ne smije dogoditi jer mi garantiramo isplatu penzija na nivou prije proglašenje stanja nesreće - podvukla je ministrica Milićević.

Govoreći o subvencioniranju doprinosa za minimalne plate, pojasnila je da će to biti potrebno učiniti za oko 350.000 uposlenika, a prate se i drugi modaliteti pomoći za one koji imaju ugroženu plaću te se očekuje podrška nižih nivoa vlasti.

Uz sve rezerve koje su nastale u budžetu Federacija BiH će se zadužiti 790 miliona KM. Planirano zaduženje u ovoj godini 585 miliona, a sada će ono biti 1.375.000.000 i to kreditima, ali samo za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu.

- Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebale uraditi i kantoni i općine. Kantonima smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija podijelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 posto i to ćemo zajedno vraćati - pojasnila je Milićević.

Stoga je ovogodišnji budžet povećan za 11 posto i to je rezultat potreba, a Milićević je izrazila nadu da će uskoro biti urađen još jedan rebalans u kojem bi se Federacija mogla vratiti na normalno punjenje budžeta i ekonomskog i socijalnog života.

Uskoro VIDEO

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'