Svijet     | 17.04.2020. 18:06 |

Švedska brani svoju liberalnu politiku u borbi protiv pandemije

FENA Internet

STOCKHOLM, 17. aprila (FENA) - Švedska vlada u petak je branila svoju relativno liberalnu politiku u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Mit je da se život odvija normalno u Švedskoj. Nema mjera potpune blokade u Švedskoj, ali su brojni djelovi švedskog društva blokirani - izjavila je ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Johan Carlson, čelnik švedske agencije za javno zdravstvo, izjavio je da se švedski ton razlikuje od onog u drugim zemljama.

- Umjesto da govorimo 'trebate ostajati u kućama, nije vam dopušteno da radite to i to', mi pokušavamo objasniti stanovništvu zašto se to treba učiniti i koji su razlozi za to - kazao je Carlson.

Švedske vlasti preporučile su građanima da prakticiraju društvenu distancu. Škole, barovi i restorani još su otvoreni, a zabranjena su samo okupljanja više od 50 ljudi.

U susjednoj Danskoj, još jedan mali korak ka ponovnom otvaranju društva poduzet je u četvrtak navečer kada je vlada, uz podršku opozicije, omogućila frizerskim salonima, zubarima i fizioterapeutima, između ostalih, da nastave s radom od ponedjeljka, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta