Bosna i Hercegovina     | 17.04.2020. 21:23 |

SDA: Finansijsko preživljavanje RS je pogrešnom politikom dovedeno u pitanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je "pitanje hoće li biti Bosne i Hercegovine nakon pandemije", predstavljaju njegov očajnički pokušaj da pobjegne od suočavanja sa finansijskim kolapsom u koji je doveo entitet RS.

Iz te stranke ističu da je ova kriza pokazala sve slabosti u korijenu finansijskog sistema RS, "koji nije više čak u stanju ni da se zadužuje kod komercijalnih banaka, jer ni one više ne vjeruju da taj entitet može vraćati dugove".

Budući da bez novih zaduženja, navodi se dalje, entitet RS već idućih mjeseci neće moći isplaćivati čak ni osnovne obaveze, "Dodik očigledno sprema isprobani scenario u kojem će pokušati okrenuti socijalni bijes vlastitog naroda u mržnju prema drugima".

- Dodik ne može ugroziti državu BiH, koja je postojala i prije Dejtona, ali može ugroziti dejtonski mir, a samim time i ono što je njime i nastalo – to su entiteti. RS može postojati samo u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i to kao multietnički entitet u okviru države BiH. Ako ovako nastavi RS će nestati, a Dodik će završiti na smetljištu historije, kao i svi oni koji su do sada kidisali na državu BiH - navodi se u saopćenju SDA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Saopćenje za javnost SDA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo