Bosna i Hercegovina     | 18.04.2020. 12:43 |

U Čajniču počela rekonstrukcija vodovoda za povratnička naselja

FENA Elma Geca

ČAJNIČE, 18. aprila (FENA) – U Opštini Čajniče (RS) počela je realizacija značajnog projekta za povratnike u tom dijelu Bosne i Hercegovine, a riječ je o rekonstrukciji vodovoda za naselja Milijeno – Kapov Han, u dužini od 2,5 kilometara.

Potpredsjednik Skupštine opštine (SO) Čajniče Izet Alihodžić naglasio je da je riječ o izuzetno važnom projektu

- Rekao bih da je to jedan historijski infrastrukturni projekat kojim će se trajno, stabilno i kvalitetno riješiti vodosnabdijevanje povratnika na ovom prostoru, za trenutno oko 50 domaćinstava. U perspektivi je, prema projektima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica planirana izgradnja još 20 stambenih jedinica, dakle ukupno 70 domaćinstava bit će riješeno sa vodosnabdijevanjem pitkom vodom – pojasnio je Alihodžić.

Dodao je da bi radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže trebali biti okončani prije 24. aprila.

- Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica nam je dodjelilo materijal, radimo uz pomoć Općine Čajniče, Vlade BPK Goražde i uz pomoć Općine Novi Grad, svako na svom nivou shodno mogućnostima nam je pomogao. To je ono što nas raduje, da su svi najozbiljnije shvatili značaj ovog projekta i uključili se u namjeri da pomognu trajno rješavanje vodosnabdijevanja ovog prostora – istakao je Alihodžić.

Ocijenio je da je to kvalitetan primjer u kojem različiti nivoi vlasti  i institucije, kada imaju zajednički cilj i projekat, daju i rezultate.

- Moram istaći da korisnici ovog projekta nisu samo povratnici Bošnjaci već i stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti, tako da je to jedan multietnički projekat. U proteklom perodu na području ove opštine realizovani su i drugu projekti pomoći povratnicima.

Bio je projekat elektrifikacije za mnoga sela koja godinama nisu imali struju početkom ove godine su je dobila, realizovani su i infrastrukturni projekti sanacije puteva prema povratničkim naseljima – naveo je Alihodžić.

Potpredsjednik SO naglasio je da u toj lokalnoj zajednici nema zaraženih koronavirusom. Po njegovim riječima, poštuju se sve mjere i naredbe koje su donijeli entitetski i lokalni štab civilne zaštite, tako da se život u tom dijelu BiH, odvija u skladu s trenutnom situacijom.

- Mještani slušaju i savjete svih nivoa vlasti, pa je evidentan i veći broj parcela obrađen proljetnom sjetvom u čemu su stanovnici imali i konkretnu pomoć vlade manjeg bh. entiteta,  u vidu sjemenskog materijala – kazao je potpredsjednik SO Čajniče.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Nakon sanacije kvara u ulici Jukićeva uspostavljeno uredno vodosnabdijevanje potrošača

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'