Korona virus

Kamenica: Imamo tri barijere koje se moraju proći za čist ulazak u bolnicu

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA:Elma Geca

GORAŽDE, 18.aprila (FENA) – U Kantonalnoj bolnici Goražde koronavirusom inficirano je osam zdravstvenih radnika.

Direktorice ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica, kaže da je situacija pod kontrolom i stabilna, a bolnički krizni štab sinoć je donio niz pooštrenih mjera.

-Svi zdravstveni radnici pozitivni na koronavirus upućeni su odmah u izolaciju, dobrog su zdravstvenog stanja i bez simptoma.  Osoblje bolnice se češće testira, vodi se računa o distanci između odjela bolnice, o kontaktima i distanci čak i sa svojim ukućanima. Želim da naši građani znaju da virus nije na odjelima bolnice, da virus nije u bolnici i mi svakodnevno provodimo sve mjere zaštite - naglasila je dr. Kamenica.

Bolničke prostorije se dezinfikuju dva puta dnevno, a postavljen je i dezinfekcioni tunel na ulaz bolnice za pacijente i osoblje.

-Imamo tri barijere koje se moraju proći za čist ulazak u bolnicu koja radi 24 sata. Vršimo sve hirurške i operativne zahvate, porođaje. Imamo trijažni odjel, kontejner i šator za pacijente koji su sumnjivi, koji dolaze pod temperaturom. Također pacijenti koje treba hospitalizirati se testiraju i neka se pacijenti ne plaše, bolnica nije zaražena- tvrdi direktorica.

Građanima je uputila apel da poštuju naredbe i  mjere zaštite te da budu savjesni i pažljivi, kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Koronavirusom inficirana su i tri uposlenika Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ Goražde.

Jučer i danas obavljen je niz novih testiranja zdravstvenih radnika i dosadašnji rezultati su negativni.

 Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ukupno je inficirano 19 osoba, dok su dvije izliječene.

(FENA) B.D.