Regija     | 19.04.2020. 10:15 |

Jutarnji list: Moguće da Austrijanci i Mađari sudjeluju u "českom modelu"

FENA Agencije

ZAGREB, 19. travnja (FENA) - Zbog "češkog modela" turističkog koridora premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković će razgovarati s čelnicima zemalja iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista, vjerojatno i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te austrijskim Sebastianom Kurzom, prenosi Hina u nedjelju Jutarnji list.

Mnogi su se poveselili mogućnosti da Česi ovoga ljeta borave na Jadranu, no razrada potencijalnog modela njihova dolaska počet će tek sljedeći tjedan, navodi dnevnik.

Kako je već potvrđeno, ministar turizma Gari Cappelli stupio je u kontakt s češkom ministricom regionalnog razvoja Klarom Dostalovom kako bi od nje doznao neke detalje tog češkog plana, i to nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak odradio razgovor s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Dnevnik neslužbeno doznaje da je zasad sve još u zraku i nema nikakve potvrde da bi inicijativa ove godine doista zaživjela, no dvije će države neovisno o tome imati spreman turistički model koji će se moći upogoniti kad za to budu stvorene dobre epidemiološke pretpostavke.

Prijedlog je češke udruge putničkih agencija da se između RH i Češke stvori zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili Česi s potvrdama da ne boluju od Covida-19, a Jutarnji neslužbeno doznaje da dvije zemlje još nisu odlučile koja bi od tih varijanti bila pogodnija.

Pri državnom vrhu, u kojem su još skeptični prema cijeloj ovoj ideji, ipak smatraju da bi se u nekim idealnim okolnostima Mađare i Austrijance možda moglo pridobiti da sudjeluju u organizaciji ovog turističkog koridora, prvenstveno s obzirom na to da obje zemlje imaju dosta dobru epidemiološku situaciju.

Usto, u koridor bi bilo moguće uključiti i austrijske turiste koji predstavljaju naše treće po veličini emitivno tržište, jednako kao i Mađare. "Od pomoći bi, kažu neslužbeno naši sugovornici, mogli biti i dobri odnosi između premijera Plenkovića te mađarskog premijera Viktora Orbana i austrijskog Sebastiana Kurza", donosi Jutarnji list, navodeći da će premijer u idućim danima razgovarati s čelnicima zemalja iz kojih u RH dolazi najviše turista.

Dnevnik navodi i da je za 27. travnja zakazan online sastanak 20 ministara turizma, odnosno čelnika tijela u koja spada sektor turizma.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom