Svijet     | 19.04.2020. 13:12 |

SAD osuđuju hapšenje aktivista iz Hong Konga

FENA Internet

WASHINGTON, 19. aprila (FENA) - Trumpova administracija je osudila hapšenja 15 aktivista u Hong Kongu, uključujući dugogodišnje političke aktiviste, vlasnika izdavačke kuće i starije advokate, opisujući ih kao "neskladne" s međunarodnim obavezama Kine.

Napadi označavaju najveće suzbijanje pro-demokratskog pokreta od početka antivladinih protesta širom bivše britanske kolonije u junu prošle godine, prenio je AP.

- Sjedinjene Države osuđuju hapšenje zagovornika demokratije u Hong Kongu - rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

- Peking i njegovi predstavnici u Hong Kongu i dalje poduzimaju radnje koje nisu skladu s obavezama preuzetim iz Kinesko-britanske zajedničke deklaracije koje uključuju transparentnost, vladavinu zakona i garancije da će Hong Kong i dalje uživati visok stepen autonomije - rekao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog novembra potpisao je zakonodavstvo kojim podržava demonstrante u Hong Kongu uprkos prigovorima Pekinga.

Zakonski propisi zahtijevaju da State Department barem jednom godišnje potvrdi da Hong Kong zadržava dovoljno autonomije da bi opravdao povoljne uslove trgovanja u SAD-u koji su mu pomogli da zadrži svoju poziciju svjetskog finansijskog centra. Zakon također prijeti sankcijama za kršenje ljudskih prava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom