Svijet     | 20.04.2020. 09:22 |

Najmanje 20 službenika afganistanske predsjedničke palate pozitivno na COVID-19

FENA Internet

KABUL, 20. aprila (FENA) - Najmanje 20 službenika afganistanske predsjedničke palate testirano je pozitivno na COVID-19, saopćio je visoki vladin zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da javno govori o toj temi.

Nejasno je da li je predsjednik Ashraf Ghani bio u kontaktu s bilo kojim od tih službenika i da li je lično bio podvrgnut testiranju. Predsjednička palata odbila je komentirati te navode.

Ghani je, sudeći po izvještajima, bio u samoizolaciji, iako se svakodnevno sastajao s nekim visokim zvanićnicima. U sedamdesetoj godini života i nekadašnji bolesnik od raka, Ghani spada u najrizičniju kategoriju ljudi u epidemiji koronavirusa.

Afganistan je izvijestio o samo 993 pozitivna slučaja, čak i pored toga što je Međunarodna organizacija za migracije, koja nadzire pokrete izbjeglica, saopćila da se više od 200.000 Afganistanaca vratilo iz Irana u posljednja dva mjeseca. Iran je jedna od najteže pogođenih zemalja u regiji s više od 82.000 potvrđenih slučajeva zaraze i s više od 5.000 preminulih.

Mnogi od izbjeglica koji su se vratili raštrkali su se širom Afganistana bez testiranja, izazivajući raširena strahovanja od epidemije koja bi mogla dodatno opteretiti zdravstvene ustanove ratom zahvaćene zemlje.

Ujedinjene nacije pozvale su na prekide vatre u sukobima širom svijeta, ali rat još bjesni u Afganistanu dok se dvije strane u sukobu - talibani i afganistanska vlada - prepiru oko detalja sporazuma potpisanog između Sjedinjenih Država i talibana u februaru, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom