Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 10:50 |

Kamp Lipa spreman da primi 1.000 migranata i izbjeglica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Prateći inicijativu gradskih vlasti Bihaća i usljed potrebe da se uspostavi dodatni smještaj za migrante i izbjeglice koji su boravili u različitim tipovima neformalnog smještaja na nivou kantona, nakon pripremnih i građevinskih radova, uspostavljen je kamp Lipa za šatorski prihvat do 1.000 osoba.

Nakon inicijalnog finansiranja koje je obezbijeđeno iz budžeta Grada Bihaća, Evropska unija je, uz kontribuciju Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa - saopoćeno je iz Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

U saopćenju se navodi da kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humantarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa implementirati projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu s odobrenim sredstvima Evropske unije i USAID-a, kao nastavak podrške lokalnim vlastima i stanovništvu USK.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijedila je Evropska unija kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekt implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om – navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

USK putem Ureda za borbu protiv korupcije uskoro počinje provjeru imovine političara

IOM predstavio kapsul-kolekciju pod nazivom '7.689 km - od Kabula do Berlina'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'