Stranačke aktivnosti     | 20.04.2020. 11:53 |

Saopćenje za javnost SBB-a

FENA Saopćenje

 Radončić i Mahmuzić: Predsjednik SBB-a predlaže moratorij na kredite od najmanje šest mjeseci i kamatu od jedan posto za građane i privredu

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić razgovarao je danas sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem. Ovom prilikom Radončić je upoznao Mahmuzića da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio iznimno veliki broj privrednika i građana, koji nisu u stanju da, pod sadašnjim uslovima, izmiruju svoje kreditne obaveze.

Obzirom da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95% to depoziti građana, kompanija i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istakao svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno sa komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji.

Radončić je istakao da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 miliona KM. Zahtjev za prolongiranje svojih obaveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije.

Radončić je istakao je važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan faktor pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije. Stoga je predsjednik SBB-a predložio da moratorij, za one koji ga budu tražili, bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

Naprosto, smatra Radončić, privredni subjekti i građani nisu u stanju da plaćaju postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i tenzija. Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

SBB

Vezane vijesti

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'