Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 13:34 |

'Tržnice' Sarajevo - Zbog korone pojačana dezinfekcija, popust zakupcima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Kantonalno javno komunalno preduzeće 'Tržnice pijace' d.o.o. Sarajevo poduzelo je vanredne aktivnosti i mjere u cilju ublažavanja stanja nesreće uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i očuvanja rada tog preduzeća i zakupaca koji koriste njihove usluge.

Zakupcima kojima je dozvoljen rad omogućili su popust od 20 posto na mjesečne ili dnevne zakupnine, do daljnjeg odnosno do prestanka mjera kriznih štabova civilne zaštite KS i FBiH.

- Poslali smo zahtjev resornom ministarstvu da nam se odobri zaustavljanje naplate usluga zakupcima kojima je, zbog naredbe kriznih štabova civilne zaštite KS i FBiH, onemogućen rad - navode za Fenu iz KJKP 'Tržnice pijace' Sarajevo.

Pojašnjavaju da se plaćanje vrši po ugovorima o zakupu poslovnih prostora i obligacionim odnosima koji proizilaze iz toga.

- Zakupodavci kod nas, ali i u regiji, daju popuste do 50 posto zakupcima kojima je zabranjen rad u poslovnim prostorima ili prolongiranje roka plaćanja pune zakupnine a mi tražimo potpuno oslobađanje od našeg resornog ministarstva - navode.

Kako naglašavaju, iz razgovoru sa zakupcima vidljivo je osjetno smanjenje potrošnje. Smanjen je, kažu, broj ljudi koji slabije izlaze u kupovinu, vjerojatno zbog straha od zaraze, a djelom i zbog štedljivosti.

Za zahtjev malih proizvođača hrane u objektu Gradske tržnice 'Markale' koji traže umanjenje zakupnine za 50 posto, kažu da su dozvolili iznos (20 posto) koji im je i dopušten Pravilnikom o prodaji usluga, ali naglašavaju da je donesena i odluka da zakupci koji rade na vitrinama plaćaju samo dane koje provedu u radu'.

- Ovdje je bitno napomenuti da je, u proteklom periodu, donesen novi cjenovnik kojim su u navedenom objektu smanjene zakupnine za 20 posto - navode 'Tržnice Sarajevo'.

Pojašnjavaju i to da je zakupodavac tih prostora u Gradskoj tržnici Markale KJKP 'Tržnice pijace' d.o.o. Sarajevo, koje pruža usluge izdavanja prostora. 

Po uputama koje su dobili od Vlade KS imenovali su Krizni štab preduzeća koji prati naredbe kriznih štabova civilne zaštite KS i FBiH i situaciju na terenu te daje preporuke Upravi.

Tako svi radnici preduzeća 'Tržnice pijace' d.o.o. Sarajevo nose zaštitnu opremu te imaju upute da upozoravaju građane i zakupce na propisane mjere zabrane okupljanja i držanja minimalnog rastojanja između ljudi.

Radnici koji trenutno nisu potrebni za obavljanje redovnih aktivnosti, zbog smanjenog obima posla, poslati su na godišnji odmor, kao i rad od kuće i plaćeno odsustvo u skladu s Pravilnicima tog preduzeća.

- Uveli smo skraćeno radno vrijeme tržnica i pijaca, samim tim i naših radnika. Svakodnevno se provode pojačane mjere dezinfekcije svih objekata, kojima gazduje naše preduzeće, te dodatne vanredne dezinfekcije od ovlaštenih osoba s kojim imamo potpisan ugovor - naglašavaju.

U vrijeme kad postoji opasnost od širenja virusa korona na sve ulaze u tržnicu postavljene su spužve s dezinfekcionim sredstvom. Za sve poslovne jedinice nabavljene su ručne pumpe, kojima radnici svakodnevno dezinfekcionim sredstvom prskaju sve površine.

Na pijacama KJKP 'Tržnice pijace' Sarajevo većinom se prodaju domaći proizvodi posebno u dijelu mesnih prerađevina, mliječnih proizvoda i jaja, te voće i povrće. Izuzetak je voće koje ne raste na našim prostorima te su trgovci primorani da uzimaju na pijacama gdje se trgovina odvija naveliko. Pijace su pod stalnim kontrolama sanitarnih inspekcija te se provjerava i porijeklo robe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Više EU zemalja traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost s napadom na Kosovu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana