Svijet     | 20.04.2020. 13:49 |

U Španiji više od 200.00 zaraženih, usporava se tempo širenja epidemije

FENA Internet

MADRID, 20. aprila (FENA) - Španija je u ponedjeljak nadmašila cifru od 200.00 zaraženih koronavirusom, istovremeno bilježeći najniži broj novih smrtnih slučajeva u posljednjim sedmicama.

Današnji podaci ministarstva zdravstva kazuju da je još 399 ljudi preminulo od bolesti COVID-19 u proteklih 24 sata, čime je ukupan broj preminulih u epidemiji porastao na 20.852. Španija je imala više od 400 smrtnih slučajeva dnevno od 22. marta.

Širenje epidemije nastavljeno je sporijim tempom nego u prethodnim sedmicama, uz 4.266 novozaraženih čime je ukupan broj zaraženih porastao na 200.210 ljudi.

Španska vlada počela je ublažavati restriktivne mjere, u nastojanju da reaktivira ekonomiju nakon dvije sedmice prekida ekonomskih aktivnosti, i omogućujući djeci mlađoj od 12 godina da nakratko izlaze izvan svojih domova od narednih sedmica.

Vlada je pod pritiskom regionalnih vlasti, roditelja i nekih prosvjetnih radnika da ublaži mjere restrikcije prema djeci. Vlada tvrdi da će im omogućiti izlaske na kratak period tokom dana počevši od 27. aprila, ali da detalji treba da budu razrađeni s ekspertima tokom ove sedmicr, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'