Regija     | 20.04.2020. 15:23 |

U Srbiji otvoren covid laboratorij za testiranje 2.000 uzoraka dnevno

FENA Agencije

BEOGRAD, 20. travnja (FENA) - U Kiničkom centru Srbije u ponedjeljak je otvoren laboratorij za testiranje uzoraka na koronavirus "Vatreno oko", koji će raditi 2.000 testova dnevno, a do kraja tjedna isti laboratorij kapaciteta 1.000 testova dnevno bit će otvoren i u KC Niš.

Oba laboratorija poklon su Kine Srbiji, od potpisivanja sporazuma o donaciji proteklo je 12 dana, a oprema je prošlog tjedna dopremljena zrakoplovom Air Serbie kao pomoć Pekinga Beogradu u borbi protiv koronavirusa.

Naziv laboratorija, kako su objasnili kineski stručnjaci, koji od sredine ožujka borave u Srbiji, potječe iz kineskog mita u kojem "vatreno oko" može "vidjeti svakog duha i vraga", prenosi Hina.

Suvremeni laboratorij potpuno je automatiziran, s tehnološki odvojenim cjelinama kako bi se onemogućio prijenos virulentnog materijala, a objekt je projektiran kao zasebna cjelina površine 750 četvornih metara.

U laboratoriju će raditi 40 zdravstvenih djelatnika - molekularnih biologa, u tri smjene, sedam dana tjedno.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je laboratorij kao "značajnu pomoć za Srbiju" u borbi protiv novog koronavirusa, te kao  "važan temelj za dodatno jačanje srpskog zdravstva".

Srbija sada dnevno testira od 3.000 do 3.500 ljudi, a otvaranje laboratorija u KCS u Beogradu i u Nišu, omogućit će dupliranje tih kapaciteta, rekla je Brnabić, istaknuvši kako će po broju testiranja Srbija biti "među vodećim zemljama u ovom dijelu Europe", te da će kapacitete laboratorija moći koristiti i zemlje regije.

Brnabić je najavila da će u novom laboratoriju uskoro moći početi i testiranje na antitijela, kako bi se utvrdila opća otpornost stanovništva na novi koronavirus.

Velepolanica Kine u Beogradu Chen Bo istaknula je da  "kineski i srpski narod rame uz rame bore" protiv novog koronavirusa, a otvaranje laboratorija ocijenila kao još jedan pokazatelj "čeličnog prijateljstva dviju zemalja".

Od početka epidemije 6. ožujka covid 19 je u Srbiji odnio 122 života, do nedjelje u 15 sati registrirano je 6.318 ukupno zaraženih, od kojih je više od 120 na respiratorima.

U cijeloj Srbiji je na snazi najduži policijski sat od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka, a opća zabrana kretanja, koja počela je u petak u 17 sati i traje tijekom uskrsnih blagdana po julijanskom kalendaru, završava u utorak u pet ujutro. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo