Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 15:37 |

Goražde - U BPK-a nema novooboljelih od koronavirusa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.aprila (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) epidemiološka situacija je stabilna i u protekla dva dana nije zabilježen nijedan slučaj novooboljelih od koronavirusa - potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Pojasnila je da je u proteklih 48 sati urađeno 75 testiranja te da među njima nema pozitivnih rezultata.

„U BPK-a imamo još 16 osoba koje su aktivno pozitivne i pet koje su oporavljene. Jedan pacijent se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice, odnosno privatnom stambenom objektu koji je namjenjen u ove svrhe, dok su ostale inficirane osobe u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji na području kantona je trenutno 150 osoba, a do sada su testirane 663 osobe“ - pojasanila je dr. Bičo.

Danas su nastavljena nova testiranja uposlenika Knatonalne bvolnice, zatim pacijenata koji su hospitalizirani u Trijažnom odjelu i uzimanje uzoraka s terena koji prikuplja mobilni tim Doma zdravlja Goražde te u ambulanti Višegradska, kao i s područja općine Foča u FBiH.   

 „U toku ove sedmice planirano je i testiranje radnika u trgovinskim centrima, a to se prije svega odnosi na kasirke. U narednom periodu nastavit će se testiranje slučajnim uzorkom. U ambulantu u Višegradskoj ulici javljaju se ljudi koji nisu imali nikakve simptome niti kontakte, tako da svi oni koji žele mogu se testirati“ - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom