Sport     | 20.04.2020. 17:45 |

Rađo: Evropa donosi akcioni plan za pomoć sportu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo predstavio je teško stanje sportskog sistema u BiH na prvoj redovnoj sjednici EU komisije Evropskih Olimpijskih komiteta (EOC) održane putem video linka, na kojoj je  razmatrana trenutna situacija po pitanju sporta i posljedicima pandemije koronavirusa u Evropi.

Kao i većina EU zemalja, Olimpijski komitet BiH pomaže svojim sportistima kroz organizaciju online edukacija, seminara i foruma te aktivno pregovara sa državnom administracijom o statusu sporta tokom i poslije pandemije i uključivanju sporta u mjere prevladavanja COVID-19 krize u BiH, saopćeno je iz OK BiH.

- Sport je stao u Bosni i Hercegovini i Evropi. Sportska takmičenja su odgođena, sportisti treniraju kod kuće, dok se sportske organizacije bore za opstanak. Ali ono po čemu se sport razlikuje od ostalih segmenata društva i ekonomije je solidarnost. Većina EU zemalja članica već je donijela određene mjere pomoći sportu i sportskom sistemu, kako bi se sport u ovom teškom periodu održao na površini i nakon COVID-19 krize nastavio sa svojom misijom - kazao je Rađo.

Predsjednik OK BiH je dodao da je u toku uspostavljanje strategijskih politika na nivou Evropskih olimpijskih komiteta i Nacionalnih olimpijskih komiteta sa ciljem podrške sportistima, kako bi se u nastupajućoj Olimpijskog godini što kvalitetnije pripremili i postigli najbolje rezultate.

- Dobra vijest iz Olimpijskog komiteta BiH je da se do Olimpijskih igara nastavljaju stipendirati Olimpijski kandidati u punom kapacitetu i sportisti koji su osvojili Olimpijsku normu. Uzevši u obzir da BiH nije članica Evropske Unije, kroz EOC EU komisiju Olimpijskom komitetu BiH pruža se šansa da bude dio strategija i politika koji će pomoći sportu BiH sa EU nivoa - dodao je Rađo. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine pokrovitelj 'Izbora sportiste godine'

Sutra u Vladi FBiH dodjela plaketa za ostvarene vrhunske sportske rezultate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo