Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 18:55 |

Poliklinika Eurofarm u Goraždu stavila resurse na raspolaganje kriznom štabu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. aprila (FENA) - Poliklinika Eurofarm Centar, poduzela je niz aktivnosti u cilju prevencije širenja koronavirusa, te je u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama kako bi blagovremeno odgovorili u ovom vanrednim okolnostima.

Po riječima direktora Šukrije Huseinovića, dio kapaciteta poliklinike u Goraždu stavljen je na raspolaganje Kriznom štabu Bosanskopodirnjskog kantona (BPK).

- U nastojanju da doprinesemo borbi protiv ove bolesti i umanjimo posljedice daljeg širenje infekcije u populaciji, dio kapaciteta poliklinike u Goraždu, potpuno smo stavili na raspolaganje Kantonalnoj bolnici Goražde, te smo potpisali ugovor o saradnji i omogućili  razmjenu kadrova. Zahvaljujući tome, vrhunski infektolog prof. dr. Nada Koluder, inače zaposlenica Eurofarm Centra, od nedavno je angažirana u Kantonalnoj bolnici, što je značajno pojačanje za ovu bolnicu i kompletan tim ljekara tokom trajanja pandemije - pojasnio je Huseinović.

Istakao je da je u sklopu Poliklinike u gradu na Drini,  opremljena jedna kompletna izolacijsku soba koja je ponuđena na korištenje Kantonalnoj bolnici Goražde, a  ponuđene su i sve druge usluge poliklinike, uključujući i PCR testiranje mikrobiološko-molekularne laboratorije.

-Posebno napominjemo da je  CT uređaj stavljen na raspolaganje Kriznom štabu i Kantonalnoj bolnici 24 sata dnevno,  što će biti još jedan korak dalje u detekciji COVID- 19 pneumonije kod klinički suspektnih slučajeva. Evidentno je da ova metoda omogućava rano otkrivanje potencijalne zaraze, što povećava mogućnost blagovremenog stavljanja pod nadzor pacijenata – dodao je Huseinović. 

Najavio je da, prateći svjetske tokove vezano za testiranje pacijenata, Eurofarm kreće sa serološkim testiranjima pacijenata od ove sedmice na svim svojim lokacijama - Sarajevo, Goražde, Visoko i Tuzla. Između ostalog, pomenuti test može otkriti pacijente koji su bili zaraženi koronavirusom, a i da nisu imali simptome.

 Eurofarm Centar poliklinika nastavlja pružati usluge svim pacijentima uz punu zaštitu pacijenata i osoblja, te poštivanje uputa Kriznog štaba FBiH, što podrazumijeva detaljne dezinfekcije, kao i trijažu pacijenata prije ulaska u prostorije poslovnica poliklinike.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'