Kultura     | 20.04.2020. 19:58 |

'Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava' realizuje 12 institucija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - "Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava" bit će obilježen u četvrtak, 23. aprila temom "Sa knjigom oko svijeta" u organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine.

Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz pet gradova Bosne i Hercegovine - Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, školske biblioteke JU OŠ "Aleksa Šantić", "Mirsad Prnjavorac" i "Mula Mustafa Bašeskija", kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing, saopćeno je iz Asocijacije BAM.

Program će biti dostupan online putem weba i društvenih mreža tih instiucija. Građani BiH će na Međunarodni dan i noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.

Riječ je o manifestaciji koja se realizira uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

Cilj  manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.

Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Delegacija EU u BiH - Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

Mešević: Aktuelni zakoni doprinijeli relativno efikasnom sistemu zaštite autorskih prava

Rudić: Novinari i mediji moraju biti organizovani i educirani za zaštitu vlastitih autorskih prava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo