Svijet     | 21.04.2020. 12:01 |

Češka - Studija o utvrđivaju broja neotkrivenih zaraženih osoba koronavirusom

FENA Internet

PRAG, 21. aprila (FENA)  Češka Republika pokrenula je sveobuhvatnu studiju s ciljem utvrđivanja broja neotkrivenih zarazaženih osoba koronavirusom u toj zemlji.

Ministar zdravstva Adam Vojtech izjavio je u utorak da će oko 27.000 osoba biti testirano u naredne dvije sedmice, počevši od četvrtka.

Studija će biti provedena u raznim dijelovima Češke Republike u kojima je epidemija u različitom fazama među stanovništvom u dobi između 18 i 89 godina. U prijestonici Pragu i u drugom po veličini gradu Brnu, djeca će također biti uvrštena u studiju.

Među stanovništvom koje će biti testirano nalaze se dobrovoljci i posebno probrane grupe onih koji boluju od hroničnih bolesti.

Značajan broj osoba zaraženih koronavirusom ima blage simptome, ali postoji bojazan da bi one nesvjesno mogle prošititi virus na ostale. Istovremeno, očekuje se da te osobe budu imune na COVID-19 u budućnosti.

Rezultati koji će biti poznati početkom maja trebali bi pomoći vlastima da prilagode svoje planove na postepeno ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija.

U Češkoj Republici 6.914 testiranih osoba je pozitivno na koronavirus, 196 je preminulo, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi Associated Press.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Češki poljoprivrednici ponovo protestuju u Pragu

Češki farmeri traktorima blokirali centar Praga

Češki Senat glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo