Kultura     | 21.04.2020. 12:41 |

'Proljeće u Buybooku' uz niz novih naslova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Književna manifestacija "Proljeće u Buybooku" ove godine će početi 23. aprila na Dan knjige i autorskih prava i trajat će do kraja mjeseca.

Sva Buybookova izdanja tih sedam dana bit će na popustu od 30 do 50 posto, izdanja drugih izdavača 20 posto, a pogodnosti će važiti u sarajevskoj knjižari u Radićevoj ulici, kao i na web shopu www.buybook.ba, saopćeno je iz te izdavačke kuće.

Buybook je, kako se navodi saopćenju, za čitaoce pripremio niz novih izdanja, među kojima su i nove naslove iz produkcije, kao i oni koji će u toku manifestacije pristići iz štampe.

Tu su u prvom redu knjige nagrađivanih domaćih autora koje su dobile novo ruho – "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića, kao i njegov novi roman "Što na podu spavaš". Tu su i dva nova romana Andreja Nikolaidisa i Stefana Boškovića, "Odlazak" i "Ministar".

U ponudi će biti i novi naslovi poznatih stranih autora kao što su "Svi bismo trebali biti feminsti i feministkinje" Chimamande Ngozi Adichie, modifikovana je verzija govora održanog 2012. godine na TEDxEustonu, godišnjoj konferenciji u čijem fokusu je bila Afrika. Autorica je tom prilikom govorila o feminizmu i ne sluteći koliko će njen govor postati važan.

"Zavjesa" je osoban zapis  o suretu autora Kadera Abdolaha s majkom u Dubaiju u januaru 2017. godine.  Iz štampe stiže i drugi dio trilogije "Vernon Trodon", francuske spisateljice Virginie Despentes koja se danas smatra jednom od najvažnijih feminističkih autorica. Kroz priču o naslovnom junaku ona otkriva univerzalno društvo poludjelo od pohlepe, straha i nemilosrdnosti.

U izdanju Buybooka bit će objavljene i knjige "Frankenštajn u Bagdadu" autora iz Iraka Ahmeda Sadavija, dok će brazilski pisac Luís Fernando Veríssimo biti predstavljen romanom "Špijuni" koji odaje počast klasičnim krimi i špijunskim romanima autora poput Johna le Carréa i Grahama Greena.

Za najmlađe čitaoce ta izdavačka kuća pripremila je  prva dva nastavka omiljenog serijala prevedenog na više od 60 jezika i prodanog u više od 400 miliona primjeraka – "Harry Potter i kamen mudrosti" i "Harry Potter i odaja tajni" J. K. Rowling, kao i uspješnicu "Čudo" autorice R. J. Palacio prema kojoj je 2017. godine snimljen film, te knjigu Elif Şafak, "Djevojčica koja nije voljela svoje ime". Knjiga koja uz prelijepe ilustracije ostavlja bez daha, štivo je koje govori o prijateljstvu, dijeljenju, prirodi, mašti i ljubavi prema knjizi, te potiče stvaranje navike čitanja kod mlađih čitalaca.

- Iako trenutna situacija ograničava javna okupljanja, za vas smo pripremili niz zanimljivih online aktivnosti koje ćete moći pratiti na našim društvenim mrežama. Uskoro više informacija i o tom dijelu "Proljeća u Buybooku" - poručuju iz Buybooka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bookstan i ove godine donosi niz zanimljivih programa

Kontić: Knjiga 'Grebo' je mali hommage profesoru, ali i priča o nama

U serijalu 'O knjigama i piscima zvukom' predstavljen roman 'Otok nestalih stabala' Elif Şafak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom