Bosna i Hercegovina     | 21.04.2020. 13:12 |

Mandić: Karantin može biti skraćen na 14 dana ako je test negativan (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, tokom današnjeg redovnog obraćanja federalnih institucija, pojasnio je nejasnoće koje se javljaju u javnosti u vezi s uspostavom karantina po ulasku osoba u Bosnu i Hercegovovinu.

U tom smislu je hronološki naveo da je 10. aprila Federalni štab civilne zaštite donio naredbu da svi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu moraju u karantiine koji su uspostavljeni na nivou kantona, a o trošku federalnog nivoa.

Prethodno se sve osobe zadržavaju u šatorskim prostorima na graničnim prijelazima, a onda ih kantonalni štabovi civilne zaštite provode do karantinskih kapaciteta.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, karantin se propisuje u dvostrukom inkubacionom periodu od 28 dana, pojasnio je Mandić i dodao da je 14. aprila od Svjetske zdravstvene organizacije stigla peporuka da karantin može trajati 14 dana pod uvjetom da je test osobe na koronaviru negativan nakon tog perioda.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, mjera karantina se dakle može smanjiti na 14 dana pod navedenim uvjetom, ponovio je ministar Mandić.

Na novinarska pitanja o testiranjima na koronavirus je odgovorio da testova zasad ima dovoljno i bit će nabavljeno još ako bude trebalo.

Mandić posebno apostrofira da samo struka treba da odlučuje o tome koliko osoba će biti testirano i kada.

U Federaciji je aktuleno sve više testiranja dnevno jer to zahtijava ova epidemija, zaključio je.

Odgovarajući na naredno novinarsko pitanje, ministar je kazao da žali zbog nezadovoljstva ljudi u karantinima na Bjelavama (Sarajevo) i u Zenici, pa čak i odbijanja hrane, te je zamolio ove osobe da to ne čine kako ne bi dodatno ugrozile vlastito zdravlje. Ponovio je da se karantin može prekinuti nakon 14 dana, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, ako je nalaz na koronavirus negativan. U vezi s tim je, po Mandićevim riječima, upućena odgovarajuća preporuka s federalnog nivoa, a epidemiolozi su dužni izvršiti testiranje osoba u karantinima po isteku 14 dana i ako nalaz bude negativan, karantin se može prekinuti.

Inače domovi zdravlja mogu imati dovoljan broj testova ako se potrude na vrijeme obraćajući se kantonalnim zavodima javnog zdravlja, zaključuje ministar Vjekoslav Mandić.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/4377/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cihd7qVivOH9tZswDcb8R6H-nEfjWA8Q?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Macron se obraća naciji kako bi spriječio prelijevanje bliskoistočnih napetosti u Francusku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo