Svijet     | 22.04.2020. 10:04 |

Sjevernokorejski mediji nijemi prema zdravstvenom stanju Kim Jong Una

FENA Internet

SEUL, 22. aprila (FENA) - Sjevernokorejski državni mediji u srijedu nisu pomenuli zdravstveno stanje ni podatke o trenutnom boravištu državnog čelnika Kim Jong Una, dan nakon intenzivnih međunarodnih spekulacija o njegovom zdravlju izazvanih medijskim izvještajima da je on teško bolestan nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu.

Sjevernokorejski mediji pokušali su predstaviti situaciju s državnim čelnikom kao uobičajenu, objavljujući rutinske izvještaje o Kimovim postignućima, i njegove starije ili nedatirane citate o temama poput ekonomije.

Južnokorejski i kineski zvaničnici i izvori bliski američkoj obavještajnoj zajednici izrazili su sumnju u južnokorejske i američke medijske izvještaje, dok je Bijela kuća saopćila da pomno prati razvoj situacije.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je održao samite bez presedana s Kimom u 2018. i u 2019. godini u pokušaju da ga uvjeri da odustane od nuklearnog naoružanja, izjavio je da medijski izvještaji o Kimovom zdravlju nisu potvrđeni i da nema mnogo povjerenja u njih.

- Nadam se da se on osjeća dobro. Imam veoma dobre odnose s Kim Jong Unom, i volio bih da se on osjeća dobro. Vidjet ćemo kako se osjeća. Ne znamo da li su ti izvještaji tačni - izjavio je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Upitan da li će pokušati da kontaktira Kima kako bi provjerio njegovo zdravstveno stanje, Trump je izjavio: "Mogao bih, ali se zaista nadam da se on osjeća dobro".

Spekulacije o zdravstvenom stanju Kim Jong Una prvi put su se pojavile nakon njegovog odsustva s ceremonije godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje i Kimovog djeda, Kim Il Sunga, 15. aprila. 

Danas su vodeće vijesti u državnoj novinskoj agenciji KCNA bile posvećene temama nevezanim za Kimove aktivnosti. Državne novine Rodong Sinmun objavile su starije ili nedatirane komentare koje pripisuju Kimu u člancima o ekonomiji, tekstilnoj industriji, gradskom razvoju i drugim temama.

Po običaju je Kimovo ime objavljeno u svim stranicama novina, ali nije bilo nikakvih izvještaja o tome gdje se on trenitno nalazi.

Internetski poretal NK sa sjedištem u Seulu javio je u ponedjeljak navečer da je Kim, za koga se vjeruje da ima oko 36 godina, hospitaliziran 12. aprila, satima prije kardiovaskularnog zahvata.

Vijest na engleskom jeziku u utorak je objavljena s isopravkom da je izvještaj zasnovan na jednom neimenovanom izvoru u Sjevernoj Koreji, a ne na više izvora kako je prethodno javljeno.

U izvještaju se navodi da se njegovo zdravlje pogoršalo od augusta prošle godine zbog obilnog pušenja, gojaznosti i pretjeranog rada, i on je sada podvrgnut tretmanu u vili na turističkoj destinaciji Mount Myohyang sjeverno od prijestolnice Pyongyanga, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta