Kultura     | 22.04.2020. 14:11 |

Spahić: Spriječiti bilo kakvu administrativnu kontrolu slobode stvaralaštva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, uputio je otvoreno pismo generalnoj direktorici UNESCO-a Audrey Azoulay, generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčnović Burić i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući ih da osujete svaki pokušaj restrikcije slobode stvaralaštva.

- Živimo u vremenu planetarne zabrinutosti za zdravlje  i 'socijalne distance'/koronavirusa COVID-19, koju svi  u svijetu ocjenjuju kao veliko iskušenje za svakog čovjeka i čovječanstvo. Obilježavamo Dan knjige i autorskih prava inspirisani djelima Servantesa i Šekspira i autorskog stvaralaštva. Svaka Knjiga ima svoju ružu u ovom danu. Barcelona nam je darovala taj čudesni običaj razmjene dva dobra i decenijama ga u Sarajevu sa radošću slavimo - navodi Spahić u pismu.

Istovremeno, podsjeća da svi u ovom virtuelnom svijetu knjigu i ružu možemo poslati online putem, ali da to ne može zamijeniti ni na koji način doživljaje i osjećaje  koje donosi čitanje knjige, miris i dodir ruže.

- Pozivam vas da zajedno pokrenete odlučnu svjetsku kampanju da društva i države donesu razumne i odgovorne  odluke koje se odnose na sve oblasti umjetnosti, kulturu, nauku, obrazovanje, komunikaciju i medije, jer bez njih nema ni održivog ekonomskog i socijalnog razvoja - navodi Spahić.

Također, apelira na čelnike institucija kojima je pismo upućeno da, u skladu sa konvencijama, rezolucijama, deklaracijama i agendama o zaštiti prirodne i kulturne baštine raznolikosti i žive stvaralačke umjetnosti i autorskih djela, upozore svjetsku javnost "na nedopustivo korištenje okolnosti u kojima danas živimo na planeti zemlji za bilo kakvu administrativnu kontrolu i restrikcije slobode stvaralaštva i riječi, čega smo, nažalost, svjedoci".

- Pozivam vas da preduzmete odlučujuće korake u saradnji sa svim vladinim i nevladinim organizacijama i institucijama u kreativnom oblikovanju opstojnosti temeljnih humanističkih univerzalnih vrijednosti, koje i simbolično i stvarno knjiga i ruža predstavljaju i za naše zdravlje i za opstanak civilizacije - navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu, saopćeno je iz IPC-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića

Tokić-Biščević poziva visokog predstavnika da postupi u skladu sa zahtjevima žrtava agresije na BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo