Ekonomija     | 22.04.2020. 16:47 |

Ministar Košarac organizirao sastanak o podršci domaćim privrednicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas radni sastanak o podršci i pomoći domaćim privrednim kapacitetima, s fokusom na saniranje negativnih efekata epidemije koronavirusa i zaštitu domaće proizvodnje.

Radnom sastanku putem videolinka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa savjetnikom Zoranom Maletićem, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj i poljoprivredno savjetodavne službe Nijaz Brković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko Distrikta Perica Burgić i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Na sastanku je razgovarano o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, što je uslov za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Sagovornici su usaglasili da će Ured za veterinarstvo BiH izvršiti zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Republika Srpska završila svoj dio posla i da će Brčko Distrikt taj proces okončati do 1. maja ove godine.

Time će poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko Distrikta biti omogućen izvoz svinjskog mesa na makedonsko tržište.

Kada je u pitanju izvoz iz Federacije BiH, istaknuto je da će Ured za veterinarstvo BiH u koordinaciji s nadležnim federalnim ministarstvom u narednih 15 dana riješiti pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izboz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Na zahtjev nadležnih entitetskim ministarstava, na današnjem radnom sastanku razmotreno je pitanje vakcinisanja životinja protiv bruceloze i nedostajućih doza vakcina.

Ministar Košarac rekao je da će u narednom periodu zatražiti pomoć od Ambasade Švedske u BiH da putem agencije SIDA obezbijedi neophodnih 200.000 doza vakcina protiv bruceloze, budući da se finansijska sredstva za tu namjenu od Evropske komisije očekuje u četvrtom kvartalu ove godine. 

U cilju pomoći domaćim privrednim kapacitetima, danas je razgovarano i o problemu ostvarenih viškova proizvodnje i njihovom plasmanu na tržišta trećih zemalja.

U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će uskoro razgovarati s predstavnicima Delegacije EU u BiH o mogućnosti da BiH koristi luku Ploče za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemalja.

Kada je u pitanju mogućnost izvoza na tržište EU i Kine, ministar Košarac informiran je da je Republika Srpska popunila upitnik za izvoz mesa u zemlje članice EU i Kinu, te da će Federacija BiH u narednom periodu preduzeti iste korake.

Nakon što se izvrši analiza upitnika oba entiteta, usaglašeno je da će Ured za veterinarstvo BiH kontaktirati Evropsku komisiju i kinesku stranu sa zahtjevima da se dozvoli izvoz mesa iz BiH.

Ministar Košarac rekao je da će informirati Delegaciju EU u BiH i kinesku stranu o ovom pitanju, te tražiti mogućnost da nadležne institucije daju saglasnost kako bi se meso proizvedeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moglo naći na tržištu EU i Kine - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'