Ekonomija     | 22.04.2020. 16:35 |

Dedić u posjeti Bosanskom Petrovcu i Ključu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić započeo je danas dvodnevni obilazak općina i gradova Unsko-sanskog kantona.

Također, danas je završen javni poziv Federalnog ministarstva upućen upravo općinama i gradovima, a koji se odnosi na program podrške proljetnoj sjetvi. Radi se o jednoj od mjera Vlade Federacije BiH za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u poljoprivredi.

U Bosanskom Petrovcu Dedić je razgovarao s načelnikom općine Dejanom Prošićem, te je posjetio gazdinstva Elmedina Spahića i Slavka Budimira.

Spahić i Budimir su među više od 130 poljoprivrednika obuhvaćenih podrškom Federalnog ministarstva u toj općini. Dodatna izdvajanja za proljetnu sjetvu će u Bosanskom Petrovcu iznositi 100.000 KM, od čega Ministarstvo obezbjeđuje 70.000 KM a Općina 30.000 KM.

U Ključu za poticaj za sjetvu prijavilo se 225 korisnika, a ukupan iznos podrške uz sufinansiranje Ministarstva i Općine je 210.000 KM. Bila je to jedna od tema razgovora Šemsudina Dedića s općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem.

Kako je naglasio Dedić, prema preliminarnim podacima u čitavoj Federaciji za podršku proljetnoj sjetvi prijavilo se oko 17.000 poljoprivrednika, što je preko osam puta više nego prethodne godine.

- Gradovi i općine Unsko-Sanskog kanton prijavili su oko 2.500 korisnika i očekujemo značajno povećanje obrađenih površina u USK. Ohrabruje nas činjenica da su poljoprivrednici u ovom kantonu, ali i u cijeloj FBiH pokazali veliki interes za ovaj program. Ovom prilikom želim poručiti poljoprivrednicima da ovo nije jednokratna mjera, te da već pripremamo sličan program i za podršku jesenskoj sjetvi - izjavio je Dedić.

U nastavku dana ministar će posjetiti Bužim, dok je za sutra planiran obilazak Cazina i Sanskog Mosta, te poljoprivrednika u Bosanskoj Krupi, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom