Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 10:03 |

Koronavirus: Evropska unija mobilizira dodatnu podršku Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Temeljem zahtjeva za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije koronavirusa, Evropska unija koordinira i sufinansira isporuku pošiljki pomoći u Evropskoj uniji i susjednim zemljama, Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

- Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenim gestama iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 sata dnevno na podršci zemljama članicama EU i našim najbližim prijateljima - istaknuo je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Bosna i Hercegovina će dobiti 1.500 deka, 1.000 kompleta (jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2.000 paketa rukavica za pregled (oko 200.000 komada), 500 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četiri plastična spremnika.

Pomoć je dio sveukupne podrške Evropske unije zemlji i cijelom regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Von der Leyen najavila otvaranje koridora s pomoći za Palestince između Kipra i Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo