Svijet     | 23.04.2020. 10:36 |

Pompeo: Kimov odlazak neće promijeniti američke ciljeve u Sjevernoj Koreji

FENA Internet

WASHINGTON, 23. aprila (FENA) - Sjedinjene Države nastavit će insistirati na denuklearizaciji Sjeverne Koreje bez obzira ko bude na čelu vlasti u Pyongyangu, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo, u jeku spekulacija u vezi sa  zdravstvenom stanjem sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Američki zvaničnici među kojima je i predsjednik Donald Trump odbili su govoriti o Kimovom zdravstvenom stanju nakon izvještaja južnokorejskog portala vijesti da je autoritarni čelnik bolestan.

Pompeo je, međutim, izjavio u intervjuu da se sastao s uticajnom Kimovom sestrom Kim Yo Jong, i nagovijestio da bi ona mogla biti njegova nasljednica.

- Imao sam priliku da se sastanem s njom nekoliko puta, ali izazov ostaje isti - cilj ostaje nepromijenjen - ko god da predvodi Sjevernu Koreju - izjavio je Pompeo za Fox News.

On je ponovio obećanje SAD sjevernokorejskom narodu da će mu donijeti "svjetlu budućnost" ukoliko njegovo čelništvo odustane od nuklearnog oružja.

- Oni se moraju denuklearizirati. Oni to moraju učiniti na način podložan verifikaciji. To je tako bez obzira ko je na čelu Sjeverne Koreje - kazao je.

Pompeo je četiri puta avionom doputovao u Sjevernu Koreju 2018. godine kako bi dogovorio historijske samite između Trumpa i Kima nakon više od pola stoljeća neprijateljstava između tih zemalja.

Online medijski bilten NK, kojim uglavnom upravljaju sjevernokorejski prebjezi, naveo je da je Kim podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu u ovom mjesecu zbog zdravstvenih problema izazvanih prekomjernim pušenjem, gojaznošću i umorom.

CNN je također naveo riječi američkog zvaničnika da je Kimovo zdravlje "teško" ugroženo nakon operacije.

Južna Koreja, koja je tehnički još u ratu sa Sjeverom, saopćila je, međutim, da nije uočila nikakve neuobičajene aktivnosti u susjednoj zemlji, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo