Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 10:51 |

CPCD: Civilno društvo ne smije ostati bez podrške Vlade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Centar za promociju civilnog društva (CPCD) upozorio je danas da predloženi Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica isključuje organizacije civilnog društva (udruženja) koje čini treći stub demokratskog društva.

Kako su u saopćenju naveli, civilno društvo u BiH nije zanemariv segment cjelokupne slike bosanskohercegovačke ekonomije jer kroz korištenje  međunarodnih višemilionskih fondova, ali i vladinih resursa, udruženja ulijevaju značajna sredstva u lokalnu ekonomiju, dok uplatom poreza i doprinosa pune budžet na svim nivoima vlasti.

CPCD se usprotivio trenutnom tretmanu udruženja predloženim zakonom i podsjećaju da je do sada institucionalni, pravni i poreski sistem u FBiH stavljao udruženja u istu ravan s privrednim društvima ne priznajući bilo kakve olakšice u njihovom poslovanju na domaćem tržištu.

- Trenutno stanje se u velikoj mjeri odrazilo na rad udruženja, koja su bila primorana obustaviti svoje aktivnosti, čija sredstva za implementaciju projekata su nerijetko privremeno stopirana, ali obaveze prema zakupodavcima, radnicima i državi su i dalje na snazi - rečeno je u saopćenju CPCD-a.

Takva situacija civilni sektor dovodi u nepovoljan položaj i potrebna mu je sistemska podrška, što je potvrđeno i istraživanjem o posljedicama pandemije novog koronavirusa na udruženja koje je proveo CPCD.

Pandemijom su posebno pogođena udruženja koja pružaju različite socijalne usluge najranjivijim kategorijama stanovništva kao što su dnevni centri/skloništa/prihvatilišta za djecu, žene, stare i iznemogle osobe, osobe s invaliditetom i druge marginalizirane grupe.

- CPCD istinski želi vjerovati da će zastupnici pred kojima je taj zakon prepoznati značaj udruženja u cjelokupnom razvoju i funkcioniranju države te da će predložiti i glasati za dostavljene amandmane na zakon - zaključeno je u saopćenju Centra za promociju civilnog društva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Konaković: Vrlo je važno da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo