Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 12:44 |

Salkić: Mjesec ramazana dočekujemo u najvećem iskušenju u proteklih 25 godina

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23.aprila (FENA) – Potpredsjednik Republike Srpske  Ramiz Salkić ukazao je danas da muslimani u domovini i svijetu najodabraniji mjesec, ramazan, dočekuju u najvećem iskušenju u proteklih 25 godina, zbog situacije izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Uprkos svemu, dodao je da se iskreno nada da muslimanski vjernici, mjesec milosti i oprosta, u kome je noć Lejletul-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci, dočekuju u zadovoljstvu i sreći, zajedno sa svojim najmilijima.

Salkić je u prigodnoj čestitki u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu istakao da živimo u vremenu kada, nažalost, taj najblagoslovljeniji mjesec u godini, dočekuju u potpuno drugačijem ambijentu.

- Vjerski život, namazi u džematu koji imaju posebnu vrijednost i nagradu, zajednički iftari, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. Mnogi naši građani u inostranstvu prvi put nakon četvrt vijeka, neće moći ramazanske dane provoditi u domovini i na svojim ognjištima – ukazao je on.

To dodatno iskušenje, kako je naglasio, jedinstvena je prilika u ramazanu da učinimo mnogo dobra za sebe, svoju porodicu i druge ljude.

-Iskoristimo mjesec posta i odricanja za vlastito preispitivanje, izvucimo pouke, i kao nikada ranije, posvetimo se svojim porodicama i rodbini. Naše zadovoljstvo tokom mubarek ramazana neka bude veće, a tom nas islam i Poslanik uče, tako što nećemo zaboraviti one kojima je pomoć najpotrebnija, posebno porodice šehida, ljude koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i one koji su u proteklom periodu ostali bez posla. Mi to činimo tokom cijele godine, ali posebnu solidarnost iskažimo u najodabranijem mjesecu – naveo je Salkić.

Iako smo suočeni sa velikim izazovima, ovo su mjeseci kada se, kaže, sjećamo šehida i žrtava teških zločina širom domovine.

-Njih nikada, uprkos svemu, ne smijemo zaboraviti. U skladu sa preporukama i naredbama nadležnih, obilježimo svaku godišnjicu teških zločina i sjetimo se naših najmilijih.

Najiskrenije želim da nam svima ovaj ramazan donese najveće blagodati, uz očekivanje da nakon ramazana i ovog velikog iskušenja, budemo bolji ljudi, više jedinstveni i oslonjeni jedni na druge, stvarajući temelje za zdravije društvo, u kojem će naše najveće vrijednosti biti više cijenjene i poštovane. To je najbolji put za nas i za našu domovinu – naglasio je.

Uz iskrenu nadu da ćemo Ramazanski bajram zajedno dočekati u dobrom zdravlju i ispunjenim džamijama kao nikada ranije, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, Ramazan Šerif Mubarek Olsun, kaže  se u čestitki potpredsjednika Salkića.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nešić čestitao Uskrs

Uskrsna čestitka Federalne novinske agencije

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom