Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 14:04 |

Pilav: Epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća, prati se broj oporavljenih

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da je u Kantonu Sarajevo epidemiološka situacija zadovoljavajuća, prati se broj oporavljenih u odnosu na broj pozitivnih na novi virus korona.

- Podaci pokazuju da na jednog pozitivnog imamo 0,3 oporavljenih. To govori u prilog dobre kontrole epidemije, nastavljamo to pratiti - kazala je na online konferenciji za medije Vlade i Štaba civilne zaštite KS.

Ističe da se, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, rade testiranja asimptomatskih zdravstvenih radnika i njegovatelja u staračkim domovima.

Kaže da se, ranije ove sedmice, krenulo sa testiranjem zdravstvenih radnika u Gerontološkom centru KS u Nedžarićima jer je jedna od korisnica bila pozitivna na virus korona. Testirano ih je 35, svi su negativni. Krenulo se sa testiranjem korisnika usluga tog centra. Dosad ih je testirano 64, svi su negativni.

Najavila je i testiranje prvenstveno zdravstvenog kadra i njegovatelja, koji rade sa korisnicima usluga u socijalno zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Po njenim riječima u Kantonu Sarajevo djeluje 12 domova za stare osobe i socijalno zdravstvenih ustanova u kojima je ukupno 1.295 korisnika, a 171 osoba je sa njima u neposrednom kontaktu (zdravstveni radnici, njegovatelji). Nezdravstvenog kadra u tim ustanovama je 375.  

Pilav kaže da su u kontinuiranoj suradnji sa kolegama, s federalnog nivoa. Planira se liberalizacija javno-zdravstvenih mjera, a u tome aktivno sudjeluje i Kanton Sarajevo.

Kako statistika pokazuje u Kantonu Sarajevo za 24 sata urađeno je 260 testova, šest je pozitivnih. Od toga su četiri nova slučaja, dva su retestirana (u fazi oporavka). U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) hospitalizirano je 11 osoba, niko nije priključen na respirator. Za 24 sata troje je oporavljeno, smrtnih ishoda nije bilo.  

U period od 30. januara do 22. aprila testiranih je 2.698 osoba. Pozitivnih je 124, od toga 18 retestiranih i 22 izliječene osobe. Evidentirano je šest smrtnih slučajeva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo