Kultura     | 23.04.2020. 15:00 |

Đedović: Najbolja književnost nastaje tamo gdje se teško živi

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Bosanskohercegovački književnik Mehmed Đedović na Svjetski dan knjige i autorskih prava poručuje da, i u vrijeme izolacije, knjiga pokazuje da nije tako nemoćna kakvom je neki smatraju. Ništa je,kaže, ne može zamijeniti, ni tu avanturu koju nijedan drugi medij ne može omogućiti.

- Čita se, preporučuje, nude online knjige, knjigoljupci se čvršće uvezuju. Promocije i predstavljanja su prebačeni u javni prostor društvenih mreža. Brzo se prilagodilo aktuelnom trenutku i taj novi način djelovanja se pokazao efikasnim - naglasio je za Fenu.

Bitno je, kaže, da dopre do nas činjenica da nas knjiga može učiniti boljim ljudima, da niko ne mora da nas ubjeđuje u bitnost čitanja.

- Da, ako ima volje ima i vremena. To je  najjeftiniji način i  čitanjem nećemo samo prekratiti vrijeme. I u književnosti je bitno kupovati domaće. Da se nikako, ama baš nikako, ne smije dogoditi da ono malo novca što se iz državnog proračuna izdvaja za kulturu ode na neku drugu stranu - kazao je.

Za bh. autore kaže da jesu jurišnici na vjetrenjače i zanesenjaci, ali pišu izvrsna književna djela. Stoga savjetuje 'čitajte, prije svega čitajte domaće, jer domaće je jednako kvalitetno, ako ne i bolje od onoga što nam se servira kao prijevod'.

- Kako god okreneš proći će i kriza sa koronom, doći neka druga jer nama je kriza način života. Lakše je kroz takav ambijent s knjigom. Najbolja književnost nastaje tamo gdje se teško živi. Mi imamo sve predispozicije za dobre knjige i naši pisci ih ispisuju - ističe on.

Đedović podsjeća da je, nekako pred COVID-19, kod Izdavačke kuće 'Planjax' Tešanj štampan komplet knjiga koje su nagrađene od Fondacije za izdavaštvo, a među njima i njegov roman 'Put znaš'. Za ova krizna vremena preporučuje neke od tih knjiga, za čitanje.

Među preporučenim knjigama za čitanje je i novi roman Enesa Topalovića 'Sjeme u očima', kao i knjigu Safeta Sijarića 'Pohod na Visočicu' ili pak roman Zlatka Topčića '28.6.1914'.

- Mučila bi me savjest ako ne bih preporučio na čitanje i knjige pisaca koji više nisu među nama Zilhada Ključanina, Nedžada Ibrišimovića, Hazima Akmadžića, Isnama Taljića... - kazao je.

Za trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona kaže da se to 'Zemlja brani od bolesti, reaguje, buni se'.

- Nju nije briga za naše sitne odluke i dogovore. Ona će se i tako ranjena oporaviti, samo da nema onih koji je godinama truju - naglasio je.

Mehmed Đedović je dvostruki dobitnik Godišnje nagrade Društva pisaca BiH, prozaista čije priče i romani osvajaju brojne nagrade.

Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. april) proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

U Beču su knjige važan ekonomski faktor

Gradska biblioteka Zenica - Nagradna igra za čitaoce za Svjetski dan knjige

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo