Regija     | 23.04.2020. 17:32 |

Plenković: Reverzibilnost mjera nije isključena

FENA Agencije

ZAGREB, 23. travnja (FENA) – Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da se mjere, koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja, mogu vrlo brzo ponovno uvesti u slučaju procjene da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusom.

"Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve ono što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje je temelj naše borbe protiv zaraze covid-19", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RH.

Istaknuo je da je sve što je do sada učinjeno u pogledu zdravstveno-restriktivnih mjera ostvarilo kvalitetan rezultat i temeljni cilj jer je zaraza spora, gledajući ukupne brojeve, a smrtnost relativno mala, navodi Hina.

Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera u Hrvatskoj je došlo nakon konzultacija s epidemiolozima, a Vlada RH je gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i na život građana, istaknuo je Plenković.

"Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će nam da postupno reaktiviramo ono što trenutno nije bilo moguće. Vjerujem da ćemo ovakvim postupnim pristupom ostvariti dobar rezultat za hrvatsko gospodarstvo i za proračun, a paziti da ove mjere ne dovedu do širenja zaraze", poručio je.

Hrvatski premijer osvrnuo se i na stanje u turizmu, kazavši da je obavio niz razgovora s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku i dolaze u Hrvatsku.

"Svi kolege s kojima sam razgovarao željeli bi da u tjednima koji su pred nama pronađemo modalitet kako da omogućimo i otvaranje granica i dolazak ljudi tijekom ljetne sezone u Hrvatsku", rekao je.

Istaknuo je da to nije samo želja Hrvatske, već i obaveza Vlade da na europskoj razini na Europskom vijeću pokrene zajednički način ako dođe do slične, konvergirajuće epidemiološke situacije u zemljama, da se može naći načina kako da primjerice Slovenci dođu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju.

a je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Ukidanje restriktivnih mjera u tri faze

Vlada RH ranije danas je usvojila plan popuštanja restriktivnih mjera, koji će se odvijati u tri faze.

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućit se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, te treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu. Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

U trećoj fazi, od 11. svibnja, planirano je omogućavanje okupljanja deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković čestitao BiH na povijesnoj odluci i rekao da je RH uvijek uz nju

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo