Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 14:19 |

Dr. Arapović: Broj izliječenih veći nego broj novooboljelih

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 24. travnja (FENA) - U protekla 24 sata nije bilo pozitivnih labaratorijskih uzoraka na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).  

- Svaki dan broj izliječenih je značajno veći nego broj novoobljelih što nas rasterećuje u daljnjem praćenju pandemije covid-19 - rekao je specijalista infektolog SKB Mostar, prof. dr. sc. Jurica Arapović u petak na redovitoj video konferenciji za novinare Kriznoga stožera civilne zaštite HNŽ-a.

S jučerašnjim danom u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar trenutno je 18 bolesnika, od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a isto toliko i na potpornoj terapiji kisikom.

Prema informacijama Stožera, iz izolatorija u Rodoču kod Mostara, gdje se trenutno nalazi sedam bolesnika u oporavku, otpuštena je jedna soba.

U presjeku četrdesetak dana borbe protiv koronavirusa, u "covid-bolnci" SKB-a, u kojoj gravitiraju građani tri županije, evidentirano je 351 covid-pozitivnih labaratorijskih uzoraka, od 3.547 testiranih.

Ukupno je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva što u tom dijelu Hercegovine čini smrtnost od 4,8 posto.

Po riječima dr. Arapovića, prosječna životna dob preminulih od covida-19 je 73 godine. Najmlađa preminula osoba imala je 53 godine dok je najstarija bila dobi od 98 godina.

- Kada je riječ o bolesti, većina je liječena zbog respiratornih tegoba s teškim ili srednje teškim upalama pluća - pojasnio je dr. Arapović.

Po njegovim podacima, a što se pokazalo i u ovom području Hercegovine, rizične skupine od koronavirusa, a napose sa smrtnim ishodima, jesu osobe starije životne dobi i osobe koje imaju kronične bolesti, prije svega plućne, srčane, dijabetes te maligni bolesnici i gojazne osobe.

Napomenuo je kako treba imati na umu da bi model ponašanja građana, kao što su ograničeno kretanje, pranje ruku, higijena respiratornog trakta, distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru, trebao ostati isti.

- Teško da će pandemija biti zaustavljena kroz određeno vrijeme - rekao je dr. Arapović, podsjetivši da nas čeka sezonska gripa koja u sinergiji s koronavirusom može imati posljedice po građanstvo.

Pozvao je istodobno ugrožene skupine stanovništva da se sljedeći tjedan cijepe protiv gripe.

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović izvjestio je kako je Koordinacijsko tijelo Vlade HNŽ-a održalo jutros sastanak sa Županijskim stožerom civilne zaštite te zatražilo od županijskih tijela uprave i organizacije da dostave planove i programe za ublažavanje mjera u njihovoj nadležnosti, a sve s ciljem normalizacije života i gospodarskog poslovanja u Županiji.

U planovima, kako je naveo, moraju voditi računa da se ne ugrozi dostignuta razina u borbi zaustavljana širenja koronavirusom. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

HNŽ danas dobiva novu vladu, sjednica županijske skupštine zakazana za 13 sati

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana