Sport     | 24.04.2020. 14:55 |

Uposlenik Općine Stari Grad trči maraton za pomoć djeci s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) -  U vrijeme pandemije koronavirusa, ljudi širom svijeta nalaze domišljate načine da nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima, pa su se tako i trkači dosjetili kako da održavaju utrke, a da pritom poštuju propisane mjere zaštite. Kao i svim sportistima, i njima je važno održati kondiciju, sportski duh i pridržavati se uputa – a, najvažnija od njih je da trče sami.

Uposlenik Općine Stari Grad Zoran Dedić punih 26 godina aktivno se bavi trčanjem i iza sebe ima istrčanih više od 250 utrka, od toga najviše maratona i polumaratona. Jedan je od najuspješnijih trkača rekreativaca u cijeloj regiji, a svojim sportskim aktivnostima odlučio je dati humanitarni karakter. Name, Dedić će u ime Općine Stari Grad trčati maraton u dužini od 42.2 kilometra i prodavati pretrčane kilometre, a sva prikupljena sredstva bit će uplaćena djeci sa poteškoćama u razvoju.

Radi se o djeci iz Starog Grada sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, od vrtićkog pa do srednjoškolskog uzrasta koji pohađaju Zavod Mjedenica, Centar “Vladimir Nazor” i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a koji su u evidenciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport putem koje se projekat realizuje. Sva uplaćena sredstva od prodaje kilometara bit će donirana njima. U vremenu pandemije koronavirusa kada su zaustavljeni svi redovni tokovi života posebno su pogođene kategorije poput ove, stoga će im svaki prodani kilometar i svaka uplaćena marka biti od velikog značaja.

Maraton će biti održan u petak, 1. maja na dionici od zgrade Općine Stari Grad do Darive, a Dedić će istrčati sedam krugova ukupne dužine 42,2 km.

Start je u 8.00 sati ispred zgrade Općine Stari Grad. Maraton će pratiti sudija Islam Đugum, jedan od najvećih bh. trkača, bivši bh. reprezentativac i državni rekorder Bosne i Hercegovine.

Iz Općine Stari Grad pozivaju građane, te društveno odgovorne kompanije da se uključe u ovu humanu akciju i podrže ideju održavanja maratona kupovinom kilometara. Cijena 1 km iznosi 100 KM, a mogu se uplaćivati dionice od 100 metara (0,1km) po 10 KM. Uplate se mogu izvršiti na račun Općine Stari Grad Sarajevo broj 1010000071133630, šifra Općine 109; svrha uplate „kupovina kilometara“. Ukoliko uplatu vrše fizička lica, kao vrsta prihoda unosi se 733111, a za pravna lica je 733112. Kupovina kilometara počinje od danas. Primjer uplatnice: (http://starigrad.ba/userfiles/file/2020/4/PrimjerUplatnice.pdf)

Prve kilometre maratona otkupit će općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne uprave  Alma Destanović.

Početak maratona moći će se uživo pratiti i na FB stranici Općine Stari Grad.

Zoran Dedić, 63-godišnji Sarajlija, ekonomista i uposlenik Općine Stari Grad se punih 26 godina aktivno bavi trčanjem, iza sebe ima brojne istrčane maratone i polumaratone. Trčanjem se počeo baviti u Americi, gdje je živio jedan period života, a dosad je pretrčao više od 60.000 kilometara. Posljednjih devet godina aktivno učestvuje na raznim takmičenjima, a skoro redovno završi na postolju u okviru svoje kategorije. Posebno ističe prva mjesta u polumarotonu i maratonu u Splitu, Beogradu i Zagrebu, te prošlogodišnju utrku u pobratimskom Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo