Svijet     | 25.04.2020. 11:31 |

Prvi put u savremenoj istoriji Al-Aqsa zatvorena za vjernike tokom ramazana

FENA Internet

JERUSALEM, 25. aprila (FENA) - Prvi put u savremenoj istoriji, džamija Al-Aqsa u Starom gradu u okupiranom istočnom Jerusalemu zatvorena je za muslimanske vjernike prvog dana ramazana, svetog mjeseca posta, tokom pandemije koronavirusa.

Sveto mjesto, koje u normalnim vremenima privuče desetke hiljada muslimana na džuma namazu i na noćne molitve tokom ramazana, poznate kao teravih namaz, po prvi put je tokom ovogodišnjeg ramazana bilo bez ijednog vjernika. Samo nekolicina imama s maskama na licima bila je u džamiji, udaljeni jedni od drugih par metara zbog mjera ograničenja, i obavila je džumu u objektu.

Prije dvije sedmice je Vijeće islamskog vakufa objavilo odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama.

Odluka koju je donijelo Vijeće vakufa kojim upravlja Jordan bila je "bolna", navodi se u saopćenju koje je objavilo vijeće, koje je nadležno za nadzor nad svetim mjestima u Jerusalemu.

- Muslimani bi trebali obavljati molitve u svojim domovima tokom mjeseca ramazana kako bi zaštitili vlastitu sigurnost - saopćilo je vijeće.

Muslimani vjeruju da je to mjesto s koga je poslanik Mohammed uzdignut na nebo.

Izrael, koji okupira istočni Jerusalem u kome se nalazi sveto mjesto, ima skoro 15.000 slučajeva koronavirusa, i 193 preminulih. Na okupiranim Palestinskim teritorijama potvrđeno je oko 480 slučajeva zaraze virusom, uz četiri smrtna slučaja, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća uručio novčane bonove socijalno ugroženim obiteljima

Mladi doprinose kvaliteti razmazanskih aktivnosti u Prnjavoru

Islamska zajednica u BiH - Utvrđen iznos sadekatul-fitra za ovogodišnji ramazan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu