Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 13:44 |

Dva nova slučaja covida-19 u HNŽ-u, situacija u Čitluku pod kontrolom

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 27. travnja (FENA) - U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zabilježena su dva nova slučaja covida-19, oba u Mostaru.

Na redovitoj konferenciji za novinare savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka iznio je podatak da su u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana tri nova pacijenta, a jedan je otpušten na kućno liječene. Trenutno se liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a šest na liječenju uz potporu kisikom.

Epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić osvrnula se na situaciju na području općine Čitluk, gdje je stanje, po njezinim riječima, stabilizirano i stavljeno pod kontrolu.

Svi stanovnici Franjevačkog samostana u Međugorju negativni su na covid-19, kao i stanovnici samostana u Miletini. U Majčinom selu još je pet covid-pozitivnih osoba, ali oni nemaju simptome niti zdravstvene tegobe, dodala je dr. Jurić.

- Na području Čitluka postigli smo totalni prekid pojave novooboljelih unutar četrnaest dana. Imali smo još jedan uvezeni slučaj, radi se o onkološkoj pacijentici koja je došla u Čitluk iz Zagreba. Ona je izolirana i nismo imali daljnje transmisije virusa - pojasnila je epidemiologinja, dodavši kako je još prerano za opuštanje, unatoč dobroj situaciji na terenu.

Na novinarsko pitanje o mogućem drugom valu virusa SARS-CoV-2, dr. Jurić odgovorila je kako postoji realna mogućnost da se nešto tako dogodi.

- Velika većina svjetskih stručnjaka slaže se kako je moguće da dođe do drugog vala na jesen kada se, inače, drugi respiratorni virusi "podižu" i postaju opasni za ljude. Međutim, ako se to i dogodi, očekujem da će taj drug val biti slabiji u odnosu na prvi - istaknula je dr. Jurić.

Načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a Branko Drinovac prokomentirao je ukidanje policijskog sata i popuštanje restriktivnih mjera u Federaciji BiH, kazavši kako je stav MUP-a i Stožera civilne zaštite HNŽ-a da je do toga došlo pomalo preuranjeno.

- Ipak, na snazi ostaju druge mjere: zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu i zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina osim u određeno vrijeme i dane. Sljedećih dana bit će više mobilnih policijskih timova koji će kontrolirati stanje na terenu - poručio je Drinovac.

Dodao je kako u protekla 24 sata nije bilo prekršitelja mjera samoizolacije. Osam policijskih djelatnika trenutno se nalazi u preventivnoj samoizolaciji, a do sada niti jedan policajac u HNŽ-u nije bio covid-pozitivan.

Na novinarsko pitanje hoće li se ponovno dopustiti nazočnost novinara na redovitim konferencijama za novinare, Juka je odgovorio kako će Stožer sljedećih dana razmotriti tu mogućnost.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo