Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 13:21 |

Pilav: Epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata testirano je 88 osoba, novih slučajeva koronavirusa nije bilo, ali kod tri osobe koje su retestirane potvrđen je koronavirus  - kazala je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Pilav je na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS saopćila da se trenutno u Kliničnom Centru univerziteta u Sarajevu nalazi osam, a u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" tri osobe zaražene virusom "Covid-19", od kojih nijedna nije teže oboljela, pa se na respiratorima trenutno ne nalazi niti jedan pacijent.

Ističe da je od 30. januara od 27. aprila u Kantonu Sarajevu urađeno 3.497 testova na koronavirus, pozitivnih je bilo 136, 41 osoba je izliječena, a preminulo je šest osoba. Aktivnih slučajeva u KS trenutno je 52. 

- Zanimljivo je da na jedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u KS dolazi 0,8 izliječenih. Kada ti brojevi budu izjednačeni, moći ćemo reći da je epidemiološka situacija u potpunosti stabilna. Epidemiološka situacija u KS, kao i u ostatku federacije BiH, trenutno je na zadovoljavajućem nivou - kazala je Pilav. 

Kako je kazala, na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ukupan broj samoizolacija na područku KS iznosi 372, od čega je MUP KS u posljednja 24 sata zabilježio tri kršenja mjera samoizolacije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'