Svijet     | 27.04.2020. 13:35 |

Južna Koreja - Glasine o pogoršanom zdravlju Kim Jong Una su netačne

FENA Internet

SEUL, 27. aprila (FENA) - Vodeći južnokorejski zvaničnik izjavio je kako je uvjeren da nema "neuobičajenih dešavanja" u Sjevernoj Koreji, sugerirajući da su glasine o eventualnom pogoršanju zdravstvenog stanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jonga Una netačne.

Ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul poručio je na forumu iza zatvorenih vrata u Seulu da Južna Koreja "ima dovoljno obavještajnih podataka da pouzdano može reći da nema neuobičajnih dešavanja u suparničkoj  Sjevernoj Koreji".

Ministar je izjavio da neće otkriti konkretne obavještajne podatke koji bi naveli na takav zaključak, ali je istaknuo da su oni podvrgnuti složenoj analizi.

Glasine o Kimovom zdravlju počele su da kolaju nakon što se on nije pojavio 15. aprila na ceremoniji proslave 180. godišnjice rođenja njegovog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga. Kim Jong Un je treća generacija porodice koja vlada Sjevernom Korejom, i on nijednom nije propustio tu ceremoniju, jednu od najbitnijih na Sjeveru, od smrti svog oca Kim Jong Ila krajem 2011.

Kimovo zdravlje tema je intenzivnog interesa i u regionalnim i u globalnim okvirima. Ukoliko se nešto desi Kimu, neki eksperti tvrde da bi to moglo izazvati nestabinost u Sjevernoj Koreji, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta