Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 15:23 |

Predstavljana analiza o usklađenosti vanjske politike ZB6 s EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Šest država zapadnog Balkana vrlo jasno u vanjskopolitičkim prioritetima navode članstvo u Evropskoj uniji pa se obaveza za usklađivanjem ne čini posebno zahtjevnom s utvrđenim nacionalnim interesima, kazala je Nedžma Džananović Miraščija autorica političke analize "Vanjske politike država zapadnog Balkana - usklađenost s vanjskom politikom EU".

Također, kako je kazala, sasvim logičnim čini se i kontinuirana izgradnja diplomatsko-birokratskih kapaciteta, jer je i to značajna pretpostavka sudjelovanja u pravima i obavezama koje članstvo podrazumijeva.

Evropska unija putem tih uvjeta testira političko i simboličko opredjeljenje država, njihovo usaglašavanje i zajedničko djelovanje, ali i spremnost za kontinuirano ulaganje u razvoj konkretnih diplomatsko-birokratskih kapaciteta za bavljenje širim međunarodnim kontekstom.

Osnovni cilj analize, čije je online predstavljanje organizirala Vanjskopolitička inicijativa BH u saradnji s Fondacijom Friedrich Ebert, bio je utvrditi da li, u kojoj mjeri i na koji način, zemlje zapadnog Balkana ispunjavaju taj dio političkih kriterija, te identificirati faktore i aktere koji utječu na veći ili manji stepen usklađenosti.

Usklađenost s vanjskom politikom EU u konkretnim međunarodnim okolnostima istovremeno je jasan indikator stvarne utemeljenosti deklarativnih vanjskopolitičkih prioriteta zemalja, ali i dometa transformativne i strukturalne vanjskopolitičke moći EU u ovoj oblasti, pogotovo u odnosu na druge aktere prisutne u regionu u različitim kapacitetima.

Zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno kazao je da Evropska unija ovu regiju tretira drugačije nego ostale zemlje jer ih vide kao buduće članice Evropske unije.

- Međutim, na tom putu mi imamo i očekivanja. EU mora vidjeti motivaciju kod lidera da ispune data obećanja! Evropska unija je tu da pomogne, u to nema sumnje - zaključio je Sinno.

Na panelu koji je održan kao dio predstavljanja analize savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i jedan od panelista Jasmin Hasić naglasio je da se razgovor o toj temi mora nastaviti jer pitanja vezana za vanjsku politiku u BiH akademski i u praktično-institucionalnom smislu su pomalo zamrle, te je potreban dijalog za njihovo oživljavanje.

Adi Ćerimagić iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI) ocijenio je da je pozitivna svijest o promjeni veoma bitna, a historijski važna poruka je da zemlje zapadnog Balkana mogu zajedno mnogo toga, primjer je pismo ministara vanjskih poslova država koje su uputili prema EU.

Senada Šelo-Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba napomenula je da smo sami kreatori svoje sreće i života te kada se bude imala ta svijest onda će se lakše razumjeti i mijenjati svijet.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i nadležnih institucija, rezidentnih ambasada i misija u Bosni i Hercegovini i medija, saopćeno je iz Vanjskopolitičke inicijative BH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo