Svijet     | 27.04.2020. 15:56 |

Nastavljeni građevinski radovi na obnovi Notre-Damea

FENA Internet

PARIZ, 27. aprila (FENA) - Građevinski radnici u ponedjeljak su se vratili na spaljene ostatke katedrale Notre-Dame u Parizu, nastavljajući opsežni zadatak obnove nakon što je epidemija koronavirusa izazvala pauzu u radovima od mjesec i po dana.

Vatra je progutala dobar dio 850 godina stare građevine na obalama rijeke Seine 15. aprila prošle godine, uništivši toranj i krov. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnoviti katedralu u roku od pet godina, ali su radovi na obnovi do sada bili spori. Odgode su izazvane curenjem toksičnog istopljenog bakra, zimskim olujama i potom epidemijom COVID-19 koja je dovela do prekida radova u martu.

Monsinjor Patrick Chauvet, vikar katedrale, kazao je da se radovi koji su nastavljeni danas moraju obaviti u skladu s pravilima društvenog distanciranja. Dodao je da da bi tuševi za radnike trebali biti modificirani i sobe za presvlačenje adaptirane kako bi se umanjio rizik od zaraze.

- Tačno je da smo izgubili mjesec i po dana - izjavio je Chauvet za Reutersovu televiziju, ali je istaknuo da će projekt biti realiziran u petogodišnjem roku koji je postavio Macron.

- To ne znači da će kompletna obnova biti dovršena, ali znači da ćemo biti u stanju da ponovo ulazimo u katedralu - kazao je  Chauvet. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'